tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

JUURI NYT

TALLIRENKI

Ford Köln 2-tahti-diesel

16.9.2008 12:17

Juha Sorri

Tapio Nisulan Ford Thame Strader vuosimallia 1959.

Tapio Nisulan Ford Thame Strader vuosimallia 1959.

1950-60 luvulla oli kuorma-auto Ford Köln, joka nimettiin 2-tahti-dieseliksi. Mistä oli kyse? Käyntiääni oli aika erikoinen.

Haa historiaa. Tästä Tallirenki pitää erityisesti.

Aloitetaanpa aikojen alusta. Ranskalainen Etienne Lenoir rakensi ensimmäisen kaasumoottorin Pariisissa 1859. Se oli vaakatasossa toimiva moottori, jossa räjähtävä kaasun ja ilman seos sytytettiin sähkökipinän avulla vuorotellen männän eri puolilla männän ollessa liikkeensä keskikohdalla.

Adolphe-Eugene Beau de Rochas esitti ensimmäisenä nelitahtiperiaatteen 1862. Hän patentoi ideansa, mutta ei koskaan rakentanut moottoria.

Saksalaisen Nikolaus Otton ja Lenoirin kehitystyön tuloksena nelitahtisuus kuitenkin syrjäytti lähes täysin muunlaiset polttomoottorit ja otettiin yleiseen käyttöön.

Otto rakensi ensimmäisen nelitahtiperiaatteella toimineen bensiinimoottorin 1861. Sir Douglas Clerk puolestaan kehitti kaksitahtiperiaatteen 1878. Perusero näiden välillä on siinä, että kaksitahtimoottorissa polttoaine sytytetään jokaisella männän iskulla. Nelitahtimoottorissa sytyttäminen tapahtuu joka toisella iskulla.

Joseph Day esitteli 1891 kehittyneemmän ja samalla myös yksinkertaisemman kaksitahtimoottorin, jossa kampikammiota käytetään sylinteriin syötettävän seoksen ahtamiseen. Isojen laivamoottoreiden kohdalla kaksitahtiset dieselmoottorit ovat säilyttäneet jalansijaa. Automoottoreina sen sijaan kaksitahtiset ovat harvinaisia. Meillä tunnetuin varmaan on ollut Wartburg.

Ford Köln oli Saksassa Kölnissä valmistettu auto, joka oli tuotannossa 1932–1935. Itse asiassa kyse oli Ford Model Y mallin saksalaisversiosta. Mutta tämä ei ole kysyjän tarkoittama auto.

Vuodesta 1951 Saksan Fordin kuorma-autojen mallimerkintänä oli FK (Ford Köln). Vuonna 1956 esiteltiin uudelleen muotoillut 1,5–4,8 tonnin kantavuuteen yltäneet mallit, joissa voimanlähteenä oli kaksitahtinen V4- tai V6-dieselmoottori.

Niiden ohjaamoa käytettiin myös tavanomaisessa Thames Trader ja myöhemmin K-sarjan kuorma-autoissa, joita valmistettiin englannissa.

Ford FK 3500 esiintyy mm. meillä tunnetussa elokuvassa Pekka ja Pätkä neekereinä .

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>