keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

JUURI NYT

Onko tässä maailman puhtaimmin palava takka?

Arkkitehdin 30 vuotta kestänyt suunnittelu palkitsee nyt: ekokylän tulisijoista lähtee vain vähän päästöjä.

27.2.2011 3:00

Ville Männikkö

Reikiä. Olen tullut tuijottamaan Vihdin Nummelaan reikiä.

Enkä mitä tahansa reikiä, vaan toisioilmareikiä. Niihin sisältyy salaisuus, jota arkkitehti Heikki Hyytiäinen on jäljittänyt vuosikymmeniä: puun puhtaampi palaminen takassa.

Vuodesta 1980 lähtien Hyytiäinen on pohtinut, testannut, mitannut ja mittauttanut erilaisia ratkaisuja, joilla palo tulipesässä saataisiin mahdollisimman hyväksi. Oppia on otettu muun muassa isojen teollisuuslaitosten tulisijoista.

Nyt, yhdentoista prototyypin jälkeen, pitkä kehitystyö takkavalmistajien sekä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen kanssa alkaa olla loppusuoralla.

Vihdin ekokylän kahteen taloon on muurattu uusimmat prototyypit tulisijoista, joissa puu palaa yhdysvaltalaisten ja saksalaisten tutkimusten mukaan erittäin puhtaasti.

"Sattui nyt olemaan paras, mitä Yhdysvalloissa on testattu", Hyytiäinen sanoo.

Katsotaan tarkemmin, mitä pesässä oikein tapahtuu.

Keskellä Lehtamon perheen kotia Vihdin ekokylässä loimottavat liekit takassa usein. Takka on muurattu Hyytiäisen ohjeiden mukaan Suomen tulisijayhdistyksen muurausleirillä viime vuonna. Talokin edustaa uutta aikaa: sen on suunnitellut suomalaisen ekorakentamisen pioneeri Bruno Erat.

Takan lasiluukun läpi näkee, kuinka tulipesän reunoilta halkojen vierestä puhaltaa liekkien keskelle toisioilmarei'istä toisioilmaa.

Tätä ilmaa tarvitaan puiden palaessa vapautuvien palokaasujen polttamisessa. Juuri tämän toisioilman määrää ja syöttökohtaa Hyytiäinen on haarukoinut pitkään tavoitteenaan mahdollisimman hyvä palaminen.

"Ilma pitää saada sekoittumaan hyvin", Hyytiäinen toistaa.

Itse puiden polttamiseen tarvittavaa ensiöilmaa tulipesään tulee raollisen arinan läpi tuhkapesän kautta.

"Vuonna 2000 tulipesän luukussa oli vielä ilmaraot, nyt luukku on täysin tiivis."

Hyytiäinen kuitenkin muistuttaa, että mahdollisimman hyvällä puun poltolla saadaan vähennettyä vain orgaanisia päästöjä, kuten hiilivetyjä. "Epäorgaaniset päästöt eli hiukkaspäästöt täytyy vain hyväksyä, jotta puun tuottamasta mukavasta lämmöstä voidaan nauttia."

Päästöihin vaikuttaa ilmanohjauksen lisäksi myös kaksi muuta merkittävää asiaa. Ensinnäkin se, kuinka kuivia poltettavat puut ovat.

Puut tulee säilyttää ulkona suojaisessa ja ilmavassa paikassa. Hyytiäinen kehuu Lehtamoiden ulko-oven pielessä sijaitsevaa puuvarastoa, josta halot on kätevä kipaista.

"Niitä ei saa tuoda sisälle kuivumaan." Kuivuvat halot ovat oivallisia kasvualustoja homeitiöille.

Vaikka tulisija olisi maailman paras ja puut kuivistakin kuivimmat, kaiken ratkaisee se toinen tekijä: tulisijan käyttäjä. Jos pesän tunkee liian täyteen, latoo puut väärin tai lisäilee puuta kesken polton miten sattuu, päästöjä lähtee ilmoille moninkertaiset määrät.

Oppi on mennyt perille Reetta Lehtamolle, joka säätää tuhkaluukkua soukemmalle, kun puut palavat pesässä vinhasti. Liika ilma jäähdyttää palamista turhaan, joten ilman määrä ja tarkka ohjaus ratkaisevat, miten puhtaasti puut palavat.

Maailman puhtaimmin palava tulisija näyttää laatikolta. Takan ei tarvitse olla tietyn muotoinen tai kokoinen, vaan siihen voi liittyä esimerkiksi leivinuuni, puuhella ja vesivaraajan kiertoputkisto, kuten Lehtamoilla. Tai takka voi olla kahden kerroksen korkuinen monumentti marmorihiekalla ja appelsiininkuoriöljyllä viimeisteltynä, kuten Lehtamoiden naapurilla Jostein Aarbakkella.

Hyytiäisen kehitystyön tulos on tulossa sarjavalmistukseen tämän vuoden aikana. Toimitusjohtaja Jari Valtonen Narvi Oy:stä arvelee, että tulipesä luukkuineen tulee maksamaan hieman alle tuhat euroa.

Helsingin Sanomat | hs.asunto@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>