Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katkelmia Rauli Virtasen seikkailuista maailmalla

Otteita Reissukirjasta

Kulttuuri
 

Virtasen ensimmäinen lentomatka päättyy pakkolaskuun
"Istun ensimmäistä kertaa elämässäni lentokoneessa ja paikka on taatusti mielenkiintoinen. Näkymät alhaalle viidakkoon ovat fantastiset, kiemurtelevia Amazonin sivujokia, pilvenhattarat kuin pumpulia.

Pari tuntia kuluu pilvenhattaroiden seassa, sitten masiina alkaa menettää korkeuttaan ja kaartaa jyrkästi. Alhaalla vain muutamia valoja. Onko Bogotá näin pieni, pimeä paikka? Laskeudumme pian töyssähdellen jonnekin armeijan käyttämälle kiitoradan tapaiselle. Ohjaamosta tulee kaveri kertomaan, että olemme tehneet pakkolaskun Villavicencion lähelle, pari sataa kilometriä Bogotásta lounaaseen. Bensatankki on kuulemma vuotanut."

Välttyy täpärästi laukaisemasta miinaa Libanonissa
"Olin Ruotsin radion kollegani Lars-Gunnar Erlandssonin kanssa matkalla tapaamaan ruotsalaisia YK-miehiä. Kun havaitsimme maantiellä sateen huuhtomasta hiekasta pilkistäviä telamiinalta vaikuttavia räjähteitä, päätimme jatkaa jalan peltoa pitkin.

Yhtäkkiä huomasin edelläni kulkevan Lars-Gunnarin edessä noin kymmenen sentin korkeudelle viritetyn siimalangan ja riuhtaisin hänet olkapäästä takaisin ennen seuraavaa askelta, joka ehkä olisi räjäyttänyt meidät.

'Vad fan gör ni där på mitten av minfältet!' meidät havainnut rauhanturvaaja huusi."

22-vuotias Virtanen jumittuu rahattomana Panamaan
"Iltapäivällä portieeri André tulee kertomaan, että ellemme maksa tänä iltana vuokraa, omistaja potkii meidät kadulle. Nelson on saanut tilin ja maksaa osuutensa, itse lähden kävelylle miettimään ratkaisua. Illalla kysyn passipoliisista, onko mahdollista yöpyä poliisiasemalla. Poliisi käskee yrittämään ja neuvoo tien Chorilloon. Palaan pensionaattiin, otan repun selkääni ja sanon Andrélle, että lähden nyt. André suostuu yllättäen siihen, että voin maksaa myöhemmin, kunhan jätän kelloni pantiksi vastaanottoon."

New Yorkin kirjeenvaihtajasta tulee Martti Ahtisaareen saunakaveri
"Suomessa 1970-luvulla tuntematon YK:n virkamies Martti Ahtisaari asui vaimonsa Eevan ja poikansa Markon kanssa näköetäisyyden päässä kodistani Waterside Plazan punatiilisissä tornitaloissa. Martista ja minusta tuli ystävät jonkinlaisina sielunveljinä, eikä kumpikaan ole ymmärtänyt lopettaa maailman kiertämistä.

Joukko suomalaisia YK-diplomaatteja ja virkamiehiä piti kovana saunojana tunnetun Ahtisaaren johdolla Itäisen 10. kadun venäläistä saunaa hengissä varsinkin lauantaisin. Sen lauteilla sain monta ystävää. Saunan jälkeen saatoimme usein piipahtaa parin korttelin päähän kaupungin vanhimpaan irlantilaiseen pubiin McSorley'siin."

Virtanen ja kuvaaja Markku Niskanen ylittävät rajan Pakistanista Afganistaniin burkhiin pukeutuneina
"Menemme Raulin kanssa samaan paikkaan, missä muutkin naiset odottelevat miehiään. Kyykistymme ja odottelemme, että Daud löytää meille uuden kyydin. Kuiskailemme Raulin kanssa mitä teemme, jos joku puhuttelee meitä. Emme osaa pashtua tai urdua. Eikä äänemme taida kuulostaa afgaaninaiselta. Olemme hiljaa. Jännitys on sietämätön. Leikkivät lapset tulevat luoksemme. Tuo poika puhuu selvästi minulle. Olemme hiljaa. Poika tulee melkein kiinni minuun. Yrittää katsoa burkhan silmikon läpi. Voiko hän nähdä mitään?"
(Lainaus Niskasen kirjoituksesta)

Ystävällinen senegalilaismies tarjoaa yösijaa vuonna 1974
"Iltamyöhällä päädyn poikkeuksellisen ystävällisen senegalilaismiehen autossa pikkukaupunkiin lähelle Malin rajaa. Mies huomauttaa, ettei kaupungissa ole hotelleja, ja siksi on parempi, että majoitun hänen kotiinsa. Koti osoittautuu yhdeksi savimajahuoneeksi, jossa on torakoiden jo miehittämä patja maalattialla, hämyisä pinkki valaistus, muoviruusuja ja seinillä vähäpukeisten nuorten miesten kuvia. Olivetti Letteraa kädestäni laskematta kiitän tarjouksesta, kävelen valopilkuttomaan yöhön ja löydän jostain onnen kaupalla hotellihuoneen, joka kuuluu sarjaan maailman askeettiset yösijat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat