Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rotubiologia pohjusti Ruotsin hyvinvointia

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Rotubiologia on viime päivinä puhuttanut Ruotsia. Tuoreen tv-dokumentin mukaan rotubiologian nousu raivasi tietä kaivosteollisuuteen nojaavalle hyvinvoinnille, kertoi Dagens Nyheter perjantaina.

Hur man gör för att rädda ett folk -dokumentti (Miten pelastetaan kansa) kertoo paitsi Rotubiologian tutkimuslaitoksen kytköksistä natsi-Saksaan, myös ideologian yhteyksistä kaivosteollisuuteen ja vesivoimaan. Dokumentin ovat ohjanneet Maja Hagerman ja Claes Gabrielson.

Dokumentti käsittelee niin saamelaisten kuin suomalaisten asemaa "heikompana lajina". Rotubiologian tutkimuslaitoksen johtaja Herman Lundborg oli kauhuissaan siitä, mitä tapahtuisi, jos nämä sekoittuisivat ruotsalaisiin. Toisaalta hän vaikuttui tapaamistaan saamelaisista positiivisesti.

"Rotubiologiaa sovellettiin pohjoisessa Ruotsissa samaan aikaan kun vesivoimaa rakennettiin ja kaivosteollisuus vakiintui", kertoo Maja Hagerman Dagens Nyheterissä. Hän rinnastaa Ruotsin toimet pohjoisessa kolonialistien toimintaan muissa maanosissa, esimerkiksi maanomistuksen osalta.

Rotubiologista tutkimuslaitosta ei juuri käsitellä ruotsalaisissa koulukirjoissa tai historiateoksissa, sanoo Hagerman.

"Silti kyseessä on Ruotsin peruskertomus. Ruotsalaiset rikkaudet tulevat suureksi osin juuri pohjoisen luonnonvaroista", hän sanoo.

 

 

Ohjelma on katsottavissa internetissä: svtplay.se

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat