Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei kiirehdi digiradioon siirtymistä

Norja lopettaa radion FM-kanavat ensimmäisenä maana vuonna 2017

Kulttuuri
 
John Lewis
DAB-radioita myynnissä Lontoossa syyskuussa 2008.
DAB-radioita myynnissä Lontoossa syyskuussa 2008. Kuva: John Lewis

Norjan kulttuuriministeri Thorhild Widvey ilmoitti huhtikuun puolivälissä, että Norjan radion valtakunnalliset FM-kanavat muutetaan digitaaliseksi radioksi. FM-kanavien sulkeminen alkaa asteittain vuonna 2017 Pohjois-Norjasta. Norja on ensimmäinen maa maailmassa, joka lopettaa analogiset lähetykset pääkanavilla.

Yleisradiossa Norjan päätöstä on seurattu kiinnostuneena, mutta vastaavanlaisia muutoksia Suomessa ei ole lähitulevaisuudessa tulossa.

"Norjan päätös oli odotettu. Norjassa ilmoitettiin jo muutama vuosi sitten, että jos tietyt edellytykset täyttyvät, digiradioon voidaan siirtyä. Päätös ei siis tullut meille yllätyksenä", Yleisradion teknologiapäällikkö Olli Sipilä sanoo.

Norjassa edellytyksenä FM-verkon sulkemiselle oli, että yli puolet radion kuuntelemisesta on siirtynyt verkkoon. Maassa tehdyn tutkimuksen mukaan viime vuoden lopussa jo 56 prosenttia radionkuuntelusta oli digitaalista. Kotitalouksista 55 prosentilla on ainakin yksi DAB-radio.

DAB:n (Digital Audio Broadcasting) kehittely alkoi Norjassa 1990-luvun puolivälissä. Viime vuosina on perustettu kaksi kansallista ja useita paikallisia DAB-verkkoja.

Myös Suomessa alkoi DAB-kokeilu 1990-luvun puolivälissä, mutta se päätettiin lakkauttaa 2005.

"DAB oli silloin Suomessa kallis. Se ei kiinnostanut kaupallista verkkoa, yleisöä eikä laitekauppiaita. Kokeilua ei kannattanut jatkaa", Sipilä sanoo.

Suomen tilanne ei ole nyt oleellisesti muuttunut. Sipilän mukaan ei ole järkeä rakentaa erillistä DAB-verkkoa, kun muut verkot kykenevät radiolähetysten digitaaliseen jakamiseen.

"Ohjelmia jaetaan mobiilin ja internetin kautta. Älypuhelinten kapasiteetti kasvaa ja älypuhelin on hyvä välityskeino."

Radion digitalisoiminen DAB-verkon avulla merkitsisi sitä, että kaikki FM-vastaanottimet muuttuisivat turhiksi.

"Suomessa on arviolta 2,4 miljoonaa kotitaloutta, joilla on 5–7 vastaanotinta, joita ei enää tarvittaisi."

Norjassa vanhan radiovastaanottimen tilalle tulee uusi laite, jonka edullisimmillaan saa noin 50 eurolla.

Suomessa verkossa on radiot.fi-linkki, jonka alle on koottu Suomen radiokanavien ohjelmatarjonta.

Mukana ovat sekä Yleisradion kanavat että yksityiset kanavat, joita on yhteensä noin 80.

Sipilän mukaan Suomessa koko väestöstä 12 prosenttia kuuntelee radiota puhelimesta ja kymmenen prosenttia tietokoneelta.

Jos muut naapurimaat alkavat siirtyä DAB-verkkoihin, Sipilän mukaan Suomessakin syntyisi painetta harkita radion digitalisoimista.

"Seuraamme, mihin eri Euroopan maat ovat menossa. DAB-verkkoa on kokeiltu eri maissa vaihtelevalla menestyksellä. Suomessa tämä olisi myös taajuuspoliittinen kysymys. Norjassa ja Ruotsissa DAB-verkkoon käytetyt taajuudet on Suomessa allokoitu television käyttöön."

Norjassa radion digitalisoiminen on taloudellista, koska vuorten takia FM-lähettäminen on kallista. Digitalisointi vähentää lähetyskustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat