Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antiikin poikarakkaudesta aidsin pelkoon

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Thomas Mann
Thomas Mann Kuva: Lehtikuva

1. Platon: Pidot (387–355 eaa.)
Filosofien keskusteluissa pohditaan rakkauden alkuperää ja eri ilmentymiä seksuaalisesta taivaalliseen. Miesten välistä rakkautta kiitetään, koska se ylittää vulgaarina pidetyn seksuaalisen halun. Pidoissaan filosofeilla on myös keskinäisiä ihastuksia ja mustasukkaisuutta selvitettävänään.

2. Thomas Mann: Kuolema Venetsiassa (1912)
Novellissa kirjailija Gustav von Aschenbach viettää lomaa koleran riivaamassa Venetsiassa ja ihastuu kuolettavasti nuoreen puolalaispoikaan Tadzioon.

3. E. M. Forster: Maurice (1913–14)
Omiin kokemuksiin ja ihmissuhteisiin pohjautuva romaani homomiehestä, jonka elämää seurataan kouluajoista yliopistoon ja aikuisuuteen. Julkaistiin vasta Forsterin kuoltua 1971.

4. Virginia Woolf: Orlando (1928)
Omaelämäkerran muotoon kirjoitettu satiiri alkaa Elisabet I:n hallitusajalta 1500-luvulla. Vaellustarinassa kerrotaan sukupuolta vaihtavasta ja ajasta toiseen siirtyvästä seikkailijasta, ja esikuvana pidetään kirjailijan rakastettua Vita Sackville-Westiä.

5. Djuna Barnes: Yömetsä (1936)
Yhdysvaltalaiskirjailijan vaellustarina, jossa boheemi nainen kiertelee maailmaa, etsii itseään ensin avioliitosta ja äitiydestä ja sitten 1920-luvun Pariisin taiteilijapiireistä, eri rakastettujen sylistä. Esipuheen kirjoitti T. S. Eliot.

6. Jean Genet: Querelle (1947)
Romaani rikoksista, homoseksistä ja vallankäytöstä Brestin satamakortteleissa. Kääntyi myös Rainer Werner Fassbinderin kulttimainetta nauttivaksi elokuvaksi 1982.

7. James Baldwin: Huone Pariisissa (1956)
Homouttaan pelkäävä amerikkalaismies rakastuu italialaiseen baarimikkoon ja muuttaa tämän kanssa yhteen. Suhteen lisäksi kuvataan Pariisin homopiirejä ja henkistä tasapainottomuutta.

8. Tove Jansson: Nukkekaappi (1978)
Sisältää muumikirjailijan ikonisia homonovelleja, kuten nimitarinan valtavasta nukketalosta miesparin elämän symbolina ja Suuren matkan, jossa äiti tekee kahden naisen suhteesta kolmiodraaman.

9. Pirkko Saisio: Punainen erokirja (2003)
Omaelämäkerrallisen trilogian päätösosassa vartutaan kirjailijaksi 1970-luvun Helsingissä, liikutaan teatterimaailmassa ja tunnustetaan seksuaalinen identiteetti. 

10. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (2012–13)
Romaanitrilogia kuvaa aidsin eli "homoruton" tuloa Ruotsiin 1980-luvulla ja eri ihmiskohtaloiden kautta seksuaalivähemmistön elämän muuttumista.

Television draamasarjasta tuli hitti Ruotsissa, ja se on nähty meilläkin.

Hannes Heikura HS
Tove Jansson
Tove Jansson
Benjamin Suomela HS
Pirkko Saisio
Pirkko Saisio
Tuomas Selänne
Jonas Gardell
Jonas Gardell
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat