Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gandhin viimeinen matka kuvina

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Henri Cartier-Bressonin näyttely on nyt avautunut Ateneumissa. Monet kuvista ovat maailmankuuluja.

Itse katson erityisellä lämmöllä Intia-aiheita, sillä ostin vuonna 1990 Intiassa valokuvateoksen Henri Cartier-Bresson in India (Mapin, 1987).

Kirja auttoi jäsentämään jäsentymätöntä: Intiaa kaikessa kaoottisuudessaan, kiehtovuudessaan, raadollisuudessaan – ja kauniissa mystisyydessään.

Satyajit Rayn esipuhetta seuraa siinä filosofi Yves Véquaudin johdatus hindulaisuuteen. Cartier-Bresson arveli, että tekstistä olisi turistille hyötyä. Ja näin oli.

Kirjan Intia-kuvista vanhimmat ovat ensimmäiseltä matkalta 1947, jolloin Intia itsenäistyi. Cartier-Bresson (1908–2004) palasi Intiaan useasti, ja kirjan tuoreimmat kuvat ovat vuodelta 1986.

Erityisen mieleenpainuvia ovat kuvat Mahatma Gandhin (1869–1948) viimeisistä hetkistä. Cartier-Bressonin puoliso Ratna Mohini, jaavalaissyntyinen tanssijatar, oli pääministeri Nehrun sisaren ystävä. Sitä kautta syntyi kontakti Gandhiin ja lopulta myös eräät historialliset kuvat. Ranskalaisvalokuvaaja tapasi väkivallattomasta vastarinnasta tunnetun Gandhin vajaa tunti ennen kuin hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Viimeisessä tapaamisessa 30. tammikuuta 1948 Cartier-Bresson ehti keskustella puolisen tuntia paaston riuduttaman Gandhin kanssa. Hän näytti tälle MoMA-näyttelynsä yhteydessä julkaistua kirjaa. Gandhi selaili sitä verkkaan, pysähtyi ruumisautokuvaan ja kysyi sen merkityksestä. Cartier-Bresson sanoi, ettei osaa vastata, ettei koskaan analysoi kuviaan, jolloin Gandhi mutisi: Death, death, death. Kuolema, kuolema, kuolema.

Pyöräiltyään Birla Housesta hotelliinsa Cartier-Bresson kuuli, että Gandhi oli ammuttu hetki sitten, matkalla jokailtaiseen, avoimeen rukoushetkeensä. Hän palasi takaisin, kuvasi ensihetken järkytystä hienotunteisesti verhon takaa ja dokumentoi surevan ja sekasortoisen Intian reaktioita seuraavat päivät.

Kirjaan painetut kuvat levisivät maailmalle Magnumin kautta, polttohautauskuvaa myöten. Cartier-Bresson tallensi sen eleettömästi, vailla sensaatiohakuisuutta.

Ateneuminin vitriinissä on Illustrator-lehden Gandhi-reportaasi. Ja Intia-huone on hyvä paikka muistella Gandhin viisauksia: "Köyhyys on suurin rikos" ja "Väkivalta lisää väkivaltaa".

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat