Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saila Susiluoto on interaktiivisen runokirjansa kanssa edelläkävijä

Saila Susiluodon digitaalinen runoteos sisältää muun muassa animaatioita ja vuorovaikutusta

Kulttuuri
 
Näin Susiluodon digitaalinen runokirja toimii.
Näin Susiluodon digitaalinen runokirja toimii.
Arvio: interaktiivinen nettikirja
Antikythera. Interaktiivinen runokokoelma. Saila Susiluodon tekstit. Työryhmä: Mika Tuomola, Shakti Dash, Antti Nykyri, Rasmus Vuori, Mikko Harju, Kalle Ranto, Valtteri Mäki, Ville Kaisla, Tuomas Jalamo, Oscar Salonaho.

Entä jos runoilijalla olisi käytössä kaikki elokuvien ja pelien kerronnan keinot?

Ja Saila Susiluodollahan on.

Antikythera on Ariadne-runokokoelman itsenäinen sisarteos, Ipad-tablettitietokoneella toimiva interaktiivinen kirja.

Musiikkia, animaatiota, käyttäjän tekemisiin reagointia ja pelinkaltaisia elementtejä sisältävän i-kirjan pohjana ovat Susiluodon kirjoittamat runot. Niitä on rikastettu erilaisin interaktiivisin elementein. Susiluodon yleisimmin käyttämä keino on se, että kun lukija kallistaa Ipadia, säkeet muuttuvat tai kokonaan uusia säkeitä ilmestyy esiin.

Jos käyttäjä malttaa lukea kaikki runot, hänelle aukeaa kokonaan uusi Oraakkeli-runo, jota voisi pikemmin kuvata runokoneeksi. Käyttäjä pyörittää pyörää ja saa nähtäväkseen yksittäisiä säkeitä runoista.

Peruskysymys lienee, ovatko nämä kivoja kikkoja vai tuovatko ne jotain lisää runouteen?

Mielestäni ne tuovat lisää. Säkeiden vaihtuminen toiseksi muuttaa tulkintaa – tyhjästä ilmestyvät keskitysleirien nimet ovat hätkähdyttävä elementti. Runokone-Oraakkeli tuo teksteistä olennaista uutta esiin korostaessaan vain yhtä säettä.

Antikythera on kokeilu, jonka Susiluoto on tehnyt Koneen säätiön tuntuvalla tuella ja ison työryhmän kanssa. Susiluoto on edelläkävijä. Digiaika mahdollistaa interaktiivisen sisällön, ja kirjailijoidenkin pitäisi hyödyntää sen tarjoamia mahdollisuuksia tarinankerrontaan.

Runouteen verratessa Antikythera on kuin siirtymä mykkäelokuvasta äänielokuvaan. Kerronnan tapoja tulee valtavasti lisää.

Vaihtuvat säkeet, loputtomat nimilistat, animaatiot ja algoritmiin perustuvat runot eivät välttämättä ole kehityksen viimeinen piste. Jonkun pitää kuitenkin hapuilla valon kanssa pimeässä, jotta perässä tulijat tietäisivät, mihin kulkea.

Jos Antikytheraa vertaa peleihin tai kännykkäsovellusten interaktiiviseen kerrontaan, tilanne on paljon tasaisempi. Peleissä etenkin tarinan kerronnan tavat ovat äärimmäisen kehittyneitä. Pelaajat osaavat myös lukea niitä – samaa ei voi sanoa runouden lukijoista.

Peruskoulussa aletaan opettaa koodausta ensi vuonna. Joskus tulevaisuudessa yksi ihminen pystyy tekemään tällaisen runoteoksen. Ehkä he katsovat Antikytheraa ja Saila Susiluotoa varhaisena esikuvanaan, yhtenä ensimmäisistä, jotka rikkoivat tekstien liikkumattomuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat