Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matthew Whittall loihtii auringonnousun taikaa

Kulttuuri
 
Sami Kero
Matthew Whittall eläytyy uudessa sävellyksessään lämpötilan ja valon vaihteluihin.
Matthew Whittall eläytyy uudessa sävellyksessään lämpötilan ja valon vaihteluihin. Kuva: Sami Kero

Konsertti Tapiola Sinfonietta ja Helsingin kamarikuoro Tapiolasalissa. Nils Schweckendiek, kapellimestari. – Beethoven, Berlioz, Whittall, Cherubini.

Helsingin kamarikuoro antoi itsestään valoisan kuvan kymmenvuotisjuhlakonsertissaan. Todistetuksi tuli taas kerran, että se on Suomen kamarikuoroista ehdottomasti paras ja ainoa, jonka kaikki jäsenet ovat ammattilaulajia.

Kuoron johtaja ja konsertin kapellimestari Nils Schweckendiek viritti konsertin alussa iloisen herooisen juhlatunnelman Beethovenin Prometheus-alkusoitolla.

Titaani Prometheus varasti kreikkalaisessa mytologiassa jumalilta tulen ja lahjoitti sen ihmiskunnalle.

Kun myyttinen alkuelementti tuli oli syttynyt, valohehku hallitsi lähes koko konserttia.

Kantaesityksensä konsertissa sai Matthew Whittallin The Return of the Light. Sen maisemana on hyytävän kylmä ja autio napajäätikkö, jolla naparetkeilijät odottavat auringon hetkellistä paluuta.

Kanadalaissyntyinen Whittall ymmärtää jään ja pimeyden kylmää runoutta. Kaksikymmentäminuuttisen teoksen alkupuolella kuultiin orkesterista ja kuorosta pakkasen kirskuntaa, jääkiteiden sirinää, aukeavien railojen murinaa, hyisten ilmanliikkeiden hiljaisia henkäyksiä ja huokauksia. Soiva jääkenttä on jo valmiiksi modernisti abstrahoitunut sävelmaalaus.

Syntyi se vaikutelma, ettei jäisessä alussa ihminen, kokeva subjekti ollut tunteineen vielä mukana kuvassa.

Kun aurinko alkoi nousta taivaanrannalle, musiikki muuttui tonaaliseksi ja syvän emotionaaliseksi ja sai valoisan hartaan uskonnollisen hymnin sävyn. Musiikin lämpötila nousi nousemistaan tasaisena, sykähdyttävänä vyörynä, kunnes pimeys laskeutui taas kaiken ylle.

Whittallin äärimmäisen rauhallisessa teoksessa on ihmeen vangitsevaa elämänlähteen auringon taikaa.

Konsertin laajin teos oli kuriositeetti, italialais-ranskalaisen Luigi Cherubinin G-duuri-messu, jonka Ludwig XVIII tilasi kruunajaisiinsa vuonna 1819. Kruunajaiset jäivät pitämättä ja messu esittämättä.

45-minuuttisesta messusta kuulee, että se on tarkoitettu kruunajaisiin. Kuoro-osuus on täynnä riemukkaasti ylistävää hoviloistoa, ja trumpetit tööttäävät jatkuvasti monarkin kunniaa. Kirkollinen tunnelma on yleensä vain rauhallisissa ja elegisen kauniissa mollijaksoissa.

Helsingin kamarikuoro lauloi iskevän ja soinnikkaan yhtenäisesti. Kudos oli notkeaa, tarkkaa ja kirkasta ja dynamiikka rikasta. Forteissa oli kiinteää metallikkuutta, joskin orkesterin juhlava pauhu pakotti pienen kuoron joskus pinnistelemään liikaa.

Konsertin hiljainen melankolinen rukoushetki oli Berliozin lyhyt Méditation religieuse, jonka kuoro lauloi tasaisen kauniisti ja pehmeästi, huolitellusti ranskaa ääntäen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat