Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

World Trade Centerin nuorallakävelijä etenee ontosta draamasta surrealistiseen kauneuteen

Kulttuuri
 
TriStar Pictures
Joseph Gordon-Levitt on uskottavan akrobaattinen ranskalaisen nuorallakävelijän roolissaan.
Joseph Gordon-Levitt on uskottavan akrobaattinen ranskalaisen nuorallakävelijän roolissaan. Kuva: TriStar Pictures

Draama The Walk (USA 2015), ohjaus Robert Zemeckis, pääosissa Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Guillaume Baillargeon, Ben Kingsley ikäraja 7, kesto 123 min.

Akrobaattitarina The Walk on ailahtelevainen tapaus. Sen ensimmäinen tunti on sietokykyä koettelevaa campia, ja viimeiset kolme varttia puhdasta elokuvan taikaa. Jälkipuoliskon ansiosta se kannattaa kuitenkin katsoa, mieluiten mahdollisimman isolta kankaalta ja kolmiulotteisena.

Elokuva kertoo tositarinan ranskalaisen Philippe Petit’n huimapäisestä nuorallakävelystä New Yorkin World Trade Centerin tornien väliin viritetyllä vaijerilla vuonna 1974. Rikollinen performanssi edellytti kuukausien valmistelua ja useiden salaliittolaisten apua. Petit kutsui tempaustaan ”kaappaukseksi” eikä koskaan tarjonnut sille sen kummempia selityksiä.

Murtautuminen vielä rakenteilla olevaan World Trade Centeriin ja tempun toteuttaminen oli oikea jännitysnäytelmä, ja se tuli käsiteltyä melko tyhjentävästi vuonna 2009 Oscarin voittaneessa dokumentissa Man on Wire. Se jäi kuitenkin oleelliselta osin torsoksi: itse nuorallakävelystä tallentui vain valokuvia.

Tuon aukon The Walk täyttää henkeäsalpaavasti. Petit’n lakia, painovoimaa ja kohtaloa uhmaava näytös saa digitaaliteknologian avulla ansaitsemansa valkokangaskohtelun.

Valitettavasti elokuva ei ala kaksoistornien katoilta, vaan Petit’n nuoruuden Pariisista. Se tarkoittaa tunnin mittaista sukellusta tietokonein kiillotettuun pulp-versioon 1970-luvun Ranskasta trumpettilahkeineen, taidekouluradikaaleinen ja katumiimikoineen. Vain baskerit ja patongit puuttuvat.

Petit’tä näyttelevä Joseph Gordon-Levitt puhuu ranskalaisella parodia-aksentilla ja Petit’n mentoria, sirkusvaari Papa Rudya esittävä Ben Kingsley murjoo itäeurooppalaisen korostuksensa roimasti yli. Gordon-Levitt on sentään fysiikaltaan atleettinen tikku-ukko ja siksi hyvä valinta akrobaatin rooliin. Hänessä on uskottavaa kepeyttä ja tarvittavaa jäntevyyttä.

Ohjaaja Robert Zemeckis on aina ollut tavallista kiinnostuneempi uuden teknologian mahdollisuuksista ja kuvallisesta kikkailusta kuin pelkästä tarinankerronnasta. Vuosituhannen alussa hän hukkasi sielunsa Napapiirin pikajunan kaltaisiin kammottaviin animaatiokokeiluihin, mutta The Walkin loppujaksossa digitaalisen noituuden tulokset puhuvat puolestaan.

Draamallisesti ontto ja visuaalisesti räikeä alkupuolisko nimittäin unohtuu sillä sekunnilla, kun Petit astuu WTC-tornin katolle. Siitä lähtien The Walk on silkkaa huimausta, jännitystä, hikisiä kämmeniä ja surrealistista kauneutta.

World Trade Centerin torneilla on niin erityinen paikka amerikkalaisten mielissä, ettei niiden lopullista kohtaloa voi ohittaa. Zemeckis viittaa tornien kaatumiseen vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskuissa lyhyesti, mutta ei tee siitä suurempaa numeroa. Rakkauskirjeenä rakennukselle The Walk on miellyttävän hienovarainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat