Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Mälkki läpivalaisi Sibeliuksen

Kulttuuri
 
Susanna Mälkki ja Pekka Kuusisto
Susanna Mälkki ja Pekka Kuusisto

Helsingin kaupunginorkesteri ja kapellimestari Susanna Mälkki, solistina viulisti Pekka Kuusisto. – Sibelius.

Suomalaiset kapellimestarit uudistavat Jean Sibeliuksen mittavaa nuoruudenteosta Lemminkäistä nyt urakalla.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu suuntasi läpivalaisevan röntgenkatseen varsinkin Lemminkäinen ja saaren neidot -osaan taannoisella levyllä.

Helsingin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari Susanna Mälkki puhdisti torstaina Musiikkitalossa varsinkin Lemminkäinen Tuonelassa -osaa hyvin kiehtovasti. Esitys sisälsi jopa maagisia hetkiä.

Yksityiskohdat eivät uineet soosissa, kuten Sibelius itse ohjeisti vävypoikaansa. Mälkki annosteli soosia niin, että se muodosti säästeliäitä, harkitun esteettisiä kuvioita sointilautaselle ranskalaisten keittiömestareiden tapaan.

Mälkki käänsi keskiosien järjestyksen alkuperäisversion tapaan niin, että Lemminkäinen Tuonelassa soi ennen Tuonelan joutsenta. Kaikkiaan esitys herätti kiintoisia odotuksia.

Helsingin kaupunginorkesterin perinteisiin vahvuuksiin kuuluu ”suurten metsien havina” Sibelius-soitossa, tumma orkesterisointi sekä alkuvoimaiset, mutta orgaanisesti kehittyvät nousut. Susanna Mälkki taas on huomattava syväpuhdistaja, kiitos myös erinomaisen nykymusiikin johtamiskokemuksen.

Nämä ominaisuudet voivat yhdistyä hyvin kiinnostavasti, kun Mälkin kausi Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina alkaa syksyllä 2016.

Viulisti Pekka Kuusisto antoi ylimääräisissä kaksi avainta siihen, miten hän nykyisin lähestyy Jean Sibeliuksen viulukonserttoa. Ensin hän soitti ruotsalaisen kansanlaulun Emigrantvisan ja vihelsi sen jälkipuoliskon viuluaan näppäillen.

Myös viulukonsertossa hän ajoittain haki atmosfäärisen viheltelyn tunnetta maskuliinisen sankariviulismin sijaan. Useissa kohdin se toimi.

Toinen ylimääräinen oli Samuel Rinta-Nikkolan (1763–1818) muistiin merkitsemä Pirun polska. Ja suomalaisen kansanmusiikin vaikutusta kuuli myös viulukonserton tulkinnassa, joskin vähemmän kuin Pekka Kuusiston esityksessä viime kuussa Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Tapiola Sinfoniettan konsertissa Kuusisto ”liidasi” kamariorkesteria eli hoiti kapellimestarinkin tehtäviä viulunsa äärestä, mikä häiritsi rytmistä yhtenäisyyttä, mutta toi kansanmusiikin svengiä myös orkesteriin.

Nyt Mälkki piti rytmisen yhtenäisyyden paljon korkeammalla tasolla, ja orkesteri soitti enemmänkin aristokraattisesti. Pekka taas oli pelimannikin aina, kun esitys siihen taipui.

Lauantaina ilmestyvässä marraskuun kuukausiliitteessä Kuusisto sanoo, että nuori Pekka ei pitäisi nykyisen Pekan Sibelius-soitosta. Kaikki ei nyt ollut yhtä putipuhdasta kuin vuonna 1995, jolloin 19-vuotias Kuusisto voitti Sibelius-viulukilvan. Mutta 39-vuotiaan Kuusiston soitto on taatusti omaperäisempää, sävykkäämpää ja moneen kertaan läpiajateltua.

Finaalissa Kuusisto on nyt paljon ripeämpi kuin 1990-luvulla, mistä pidän paljon. Tapiola Sinfoniettan kanssa varsin hurja tempo ei kauheita puhtausvajeita tuottanut, mutta HKO:n konsertissa Kuusiston soitossa oli myös joitakin tarkoituksettomia rosoja. Parempi näin kuin turvallisuushakuisen sisäsiististi.

Sibeliusta pystyy yhä soittamaan elävästi ja kiinnostavasti, ei vain mahtipontisesti pönöttäen. Tätä konserttia ja näiden taiteilijoiden kiinnostavia ratkaisuja tulee varmasti pohdittua toistekin.

Kuukausiliite julkaisee lauantaina Kuusiston haastattelun. Mukana olevilla videoilla Kuusisto kertoo elämästään ja soittaa Sibeliusta eri tyyleillä kansanmusiikista Radioheadiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat