Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvo Summanen oli boheemi, erakko ja oman tiensä kulkija

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvo Summanen: Nimetön 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2005.

Arvo Summanen – Brondan vintin legenda 30.1. saakka Vantaan taidemuseossa (Myyrmäkitalo, Paalutori 3, Vantaa). Ti, ke, pe 11–18, to 13–20, la 10–16.

Taidemaalari Arvo Summanen (1928–2006) eli elämän, jollaisista syntyy legendoja.

Hänen tarinaansa kuuluvat levottomat nuoruusvuodet osana kulttuurikapakka Café Brondinin vintillä elänyttä ja työskennellyttä boheemia taiteilijajoukkoa 1950-luvun lopussa, lupaavasti alkaneen uran hidas hiipuminen 1960-luvulla ja sitä seurannut erakoituminen.

Summanen eli vaatimattomasti ja esitti teoksiaan harvoin, yleensä omassa ateljeessaan. Köyhyys ja puute haittasivat työskentelyä ja toivat mukanaan terveydellisiä ongelmia.

Taiteilijana Summanen oli oman tiensä kulkija. Hän oli ekspressionisti ja primitivisti, jolle maalaaminen oli sisäinen pakko.

Hän ilmaisi itseään vahvoilla väreillä ja suurpiirteisellä käsialalla. Teokset ovat esittäviä, mutta muodot monta metamorfoosia nähneitä.

2000-luvun alussa Summanen sai merkittävän perinnön. Vaatimaton elämä jatkui, mutta maalaaminen sai uutta vauhtia. Viimeisten elinvuosiensa aikana hän teki noin 350 maalausta, joista suurin osa on nyt esillä, villinä seiniä pitkin kiipeilevänä ripustuksena.

Kriitikko Otso Kantokorven kokoama näyttely on paitsi hyvin runsas ja värikäs, myös ainutlaatuinen. Summanen ei koskaan piitannut säännöistä, mutta nyt hän näyttää hylänneen niistä loputkin.

Rahahuolia vailla hän maalasi mitä mieleen juolahti, ihmisiä, eläimiä, kukkia, abstraktioita, mielikuvitusolentoja. Hän maalasi kuin leikitellen, ja usein näyttää siltä kuin hänellä olisi ollut yhtä teosta tehdessään jo kiire seuraavaan. Jälki on epätasaista eikä viimeistely kuulunut Summasen hyveisiin, mutta siellä täällä värit ja muodot osuvat kohdalleen.

Lääkärit varoittivat iäkästä taiteilijaa vapaasti purkautuvan luovuuden vaaroista, mutta turhaan.

Keväällä 2006 Summanen menehtyi maalaustelineen edessä saamansa sairauskohtauksen seurauksiin. Kesken jääneessä maalauksessa on neljä punaista ruusua.

Arvo Summanen: Omakuva 2005.
Arvo Summanen: Omakuva 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2005.
Arvo Summanen: Nimetön 2006.
Arvo Summanen: Nimetön 2006.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat