Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miikka Vaskolan teokset muistuttavat isoäidinaikaisista valokuvista

Uudet maalaukset ovat entistä runsaampia ja mehevämpiä.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Miikka Vaskola: Blink.
Miikka Vaskola: Blink.

Kuvataide Miikka Vaskola: Remembering Forwards 22.11. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Otetaan isoäidinaikainen seepiansävyinen valokuva, joka on ollut alttiina auringonvalolle, sadepisaroille ja kaikenlaisille hankaumille. Kun suurennetaan seinänmittaiseen kokoon se mitä kuvasta on jäljellä, ollaan aika lähellä sitä miltä Miikka Vaskolan (s. 1975) uudet maalaukset näyttävät.

Vaskola on pitkään maalannut haaleanharmaita ja läpikuultavia kankaita, jotka ovat häilyneet kuvan ja kuvattomuuden välillä. Niitä on leimannut autius ja latautunut hiljaisuus, kokemus joka tuo mieleen syyspäivän tiheän sumun.

Samalla kun Vaskolan kankaat ovat muistuttaneet kuluneita pressuja, ne ovat toimineet eräänlaisina mielikuvien projektiopintoina ja osoittaneet, miten vähistä aineksista kuva voi otollisissa oloissa syntyä.

Uudet maalaukset toimivat toisin. Ne ovat värillisesti runsaampia ja mehevämpiä ja siksi myös vahvemmin läsnä tilassa. Vaikka ne ovat säilyttäneet arvoituksellisuutensa, ne eivät enää turvaudu yksinomaan katsojan mielikuviin. Niillä on oma tahto ja omaa sanottavaa. Vaskolan taiteessa ne ovat iso askel eteenpäin.

Kuva-aiheiden perusteella on ilmeistä, että Vaskolaa kiinnostaa muisti ja kaikki siihen liittyvä, esimerkiksi se miten menneisyys tunkeutuu nykyhetkeen ja muovaa myös tulevaa – ja päinvastoin. Aika hänen maalauksissaan ei etene lineaarisesti. Se on kerroksellista ja virtaa moneen suuntaan.

Miikka Vaskola: Man with a broken horizon.
Miikka Vaskola: Man with a broken horizon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat