Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antisankari julistaa irvileukaiset madonluvut ihmiskunnalle

Palkittu Alexandra Salmela nostaa kierroksia uudessa romaanissaan.

Kulttuuri
 
Heini Lehväslaiho / Teos
Alexandra Salmela
Alexandra Salmela Kuva: Heini Lehväslaiho / Teos

Romaani Alexandra Salmela: Antisankari. Teos. 446 s.

Alexandra Salmelan (s. 1980) omaleimainen, huumorilla silattu esikoisromaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Teos nousi myös Finlandia-ehdokkaaksi.

Uusi Antisankari nostaa kierroksia ja leikittelee kirjallisella ilmaisulla entistä intomielisemmin. Villeimmillään teksti vilisee palasiksi pilkottuja virkkeitä ja lööppiotsikoilla katkottuja lauseita. Yllättäen vaihtuvat todellisuudet korostavat kertojan epäluotettavuutta.

Muutenkin esillä ovat valheet ja legendat, joiden alle totuus on lakaistu.

Utopia on pohjoisessa sijaitseva ekososialistinen tasajakovaltio, joka julistaa olevansa ekologinen onnela. Luonnon ehdoilla elämistä tähdentävä maa taistelee kaikin keinoin kansainvälistä kapitalismia vastaan. Niinpä Utopiassa ei tunneta rahaa, kuluteta tuotteita tai suosita teollisuutta.

Utopialaisten esikuvaksi on nostettu vihreää vallankumousta johtanut Suunnanantaja. Häntä kutsutaan myös Äiti Luonnon neitseelliseksi soturiksi, Pohjoisen taivaan kirkkaimmaksi auringoksi ja Vaatimattomuuden esikuvaksi. Suunnanantajan uskotaan kuolleen pahuuden vastaisessa taistelussa 20 vuotta sitten, mutta hänen ympärilleen punotut jumalmyyttiset legendat jatkavat sankarin sädekehän kiillottamista.

Totuus Utopian täydellisyyttä korostavien uutisten takana on silti jotain aivan muuta. Kaikki ”vapauden mallimaan” kansalaiset eivät kuitenkaan tajua tätä, vaan palvovat johtajiaan, iloitsevat uudesta naurettavasta työvoimalaista ja joutuvat ihan hakemattaan valtion ylläpitämille talkooleireille.

14-vuotias Meteora Airiainck uskoo vakaasti Utopian uljaaseen sanomaan. Hän on puita rakastava idealistinen ympäristöaktivisti, joka on imenyt unelmansa Suunnanantajan saarnaamista opeista. Kun Meteora matkustaa äitinsä ja tämän työtoverin, Antti Sankarin, kanssa kapitalistisen kulutusjuhlan ytimeen, KoroNovon kaupunkiin, hän järkyttyy syvästi.

Kaupungissa päälle jyräävät yltäkylläinen luksus, kirkkaina hehkuvat pilvenpiirtäjät ja mainosten katteettomat lupaukset.

Elämäntapakonseptikeskus Stairway to Heaven kutsuu kerskakuluttamaan. Sen ylellisten kauppapaikkojen lomassa kristallinkirkas vesi virtaa koristealtaissa, ja kattona toimii eksoottisten kalojen asuurinsinisen akvaario.

Meteora ei ole kuitenkaan valmis uhraamaan aatteitaan kalliiden merkkituotteiden alttarille. Toisin kuin kristallien loisteesta häikäistynyt äitinsä, joka tekee kaikkensa saadakseen jäädä KoroNovoon.

Romaanissa risteilee Meteoran päiväkirjamerkintöjä, uutiskatsauksia, lehtijuttuja, kirjeitä ja Suunnanantajan mainetekoja kuvaavia legendoja. Lisäksi tarinaa kuljettaa eteenpäin alkuun tuntemattomaksi jäävä kertoja.

Hahmo seuraa tapahtumia lukuisten näyttöruutujen kautta ja yrittää epätoivoisesti tavoittaa Antti Sankaria, jolla on jokin merkittävä kytkös hänen elämäänsä.

Vähitellen valheiden keskeltä paljastuu todellinen tarina Utopian synnystä. Kuva ei ole kaunis, ja se tukee omalta osaltaan kertojan kyynistä näkemystä, jonka mukaan ihmiskunta on pelkkä planeettaamme tuhoava mätäpaise.

Antisankari on parhaimmillaan riemastuttavan piikikäs ja ilkeä teos. Kirjailija lataa rienaavat madonluvut niin riistokapitalismille, ekofasismille, sankaruuden käsitteelle kuin ihmisten piittaamattomuudelle ja itsekeskeisyydelle.

Salmela hyödyntää sysimustaa huumoria aseenaan, kun hän repii valoon tutut yhteiskunnalliset ilmiöt ja paljastaa niiden absurdit piirteet, silkan hulluuden.

Vaikka kirjailija käyttää kieltä mestarin tavoin, olisi vähemmälläkin takomisella pärjätty. Nyt Salmela on niin innostunut romaanin tajunnanvirtamaisista jaksoista ja taiteellisista tekstipeleistä, että lukija tuntee jo hukkuvansa vyörytyksen alle.

Ote sisällöstä kirpoaa, kun kokonaisuutta täytyy rakentaa sinne tänne sinkoilevista sirpaleista.

Vaikeasta lähestyttävyydestä huolimatta Salmelan ratkaisu kuvastaa hyvin sitä ristiriitaisen informaation kakofoniaa, jonka keskellä me nyt elämme.

Huutavien äänien kuorossa todellisuus karkaa yhä kauemmaksi eikä yhtä yhteistä maailmaa ole enää olemassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat