Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkaat muodot kiinnostavat yhä nuoria taiteilijoita

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Lars-Gunnar Nordström: Aktiviteetti I, 1950-luku, teräs.
Lars-Gunnar Nordström: Aktiviteetti I, 1950-luku, teräs.

Kirkas muoto 22.11. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Taidemaalari Carolus Enckellin kokoama näyttely Kirkas muoto on jatko-osa kahdelle sen merkittävälle edeltäjälle. Ensimmäinen oli Maire Gullichsenin tuottama Klar form, joka toi ranskalaisen abstraktin taiteen mestarit Taidehalliin 1952. Gullichsen oli uudelleen mukana kun ranskalainen taide täytti Taidehallin 1952, nyt otsikolla Forme vivante. eläviä muotoja.

Varsinkin Klar form piirsi syvän jäljen Suomen taiteeseen. Näyttely vakuutti Sam Vannin ja Lars-Gunnar Nordströmin kaltaiset taiteilijat geometrisen abstraktion mahdollisuuksista.

Kirkas muoto alkaa komealla Vannin maalauksella vuodelta 1954 ja jatkuu Nordströmin 1950-luvun maalauksiin ja veistoksiin. Ole Kandelinin nuoruudentyö (1938) muistuttaa, että Suomessa tehtiin abstraktia taidetta jo maailmansotien välissä.

Carolus Enckellin valinnat tuovat esiin oman aikamme taiteilijoiden kiinnostuksen abstraktiin ilmaisuun. Jussi Nivan särmikkäät reliefit käyvät luontevaa vuoropuhelua Nordströmin teosten kanssa. Pekka Nevalainen ja Stig Baumgartner tekevät hellää pilaa modernismin utopiasta, aatteista joita näyttelyn nuorimmat taiteilijat tuskin enää miettivät.

Lotta Ingman, Riku Mäkinen, Andreas Waldén ja Laura Wesamaa soveltavat modernismin perinteitä omiin tarkoituksiinsa. Geometrinen muoto elää vaikka sen merkitykset olisivatkin vaihtuneet yleisistä yksityisiin.

Oma lukunsa ja näyttelyn yllätys on saksalainen minimalisti Otto Boll, jonka tyhjään tilaan tekemän viilto on yksinkertaisesti maaginen.

Riku Mäkinen: HO, 2015, kollaasi alumiinille.
Riku Mäkinen: HO, 2015, kollaasi alumiinille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat