Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikäviä ihmisiä, ikävä näytelmä

Kaupunginteatterissa Jouko Klemettilä tekee sivuhenkilöstä näytelmän kiinnostavimman hahmon.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tapio Vanhatalo
Helsingin kaupunginteatterin Mestari-näytelmässä esiintyvät Sanna-June Hyde (vas.), Iikka Forss, Jouko Klemettilä ja Taneli Mäkelä.
Helsingin kaupunginteatterin Mestari-näytelmässä esiintyvät Sanna-June Hyde (vas.), Iikka Forss, Jouko Klemettilä ja Taneli Mäkelä. Kuva: Tapio Vanhatalo

NÄYTELMÄ Mestari. Helsingin kaupunginteatteri, Pengerkadun näyttämö. Daniel Kehlmannin näytelmän suomennos Liisa Urpelainen, ohjaus Kari Heiskanen, lavastus Katariina Kirjavainen, puvut Sari Salmela, valot Mika Ijäs, ääni Eradj Nazimov. Rooleissa Iikka Forss, Sanna-June Hyde, Jouko Klemettilä, Taneli Mäkelä.

Daniel Kehlmannin näytelmässä Mestari ollaan näytelmän henkilöiden mielestä nousukasmaisen tyylittömästi rakennetussa maaseutuhuvilassa, jonka varakas tehtailija on testamentannut saksalaiselle taidesäätiölle.

Artikkeliin liittyvät

Säätiö on huonolla menestyksellä yrittänyt ryhtyä ylläpitämään mentorointitoimintaa, jossa arvovaltaiset vanhemmat kirjailijat ohjaisivat ja tukisivat uusia lupaavia kysyjä.

Lopulta huvilalle on saatu esikoisteoksellaan suurta huomiota herättänyt Benjamin Rubin, joka myöhemmin ei enää ole päässyt samalle tasolle, sekä esikoisnäytelmänsä näyttämölle saanut Martin Wegner, jota kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsinyt kriitikko on lehtensä palstoilla sattunut kutsumaan ”sukupolvensa ääneksi”.

Rubin pitää Wegnerin uutta näytelmää mitättömänä ja Wegner näkee suurta vaivaa tuhotakseen näytelmänsä kaikki mahdolliset tallennetut ja tulostetut versiot.

Daniel Kehlmannin näytelmä on monessa mielessä analoginen Martin Wegnerin kirjoittamalle teokselle.

Rubin kritisoi Wegnerin näytelmää Nimetön muun muassa siitä, että yksi näytelmän henkilöistä ilmestyy kuolemansa jälkeen kommentoimaan aikaisempia tapahtumia, ja Kahlmannin näytelmässä Mestari tapahtuu täsmälleen samoin, kun mentori Rubin saapuu kuolemansa jälkeen oikaisemaan valheita ja virheitä, sekä paljastamaan miten kaikki oikein päättyi.

Helsingin kaupunginteatterissa käy sikäli onnettomasti, että Kehlmannin Mestari joutuu kokemaan hyvin samanlaisen kohtalon kuin näytelmässä ruodittu Wegnerin Nimetön.

Wegner onnistuu lopulta pelastamaan muutamia jokeen heittämiään käsikirjoitusliuskoja, ja Kehlmannin näytelmä vaikuttaa yhtä lailla vajaalta ja hajanaiselta.

En ole erityisen vaikuttunut Kehlmannin teoksen teknisesti näppärästä tyylistä, joka tahtoo luottaa katsojan oivalluskykyyn, mutta siitä huolimatta harhautuu leijumaan turhauttavan yleispäteviin ulottuvuuksiin.

Kari Heiskasen ohjauksessa mestarin ja oppipojan monitasoiseksi tarkoitettu suhde kilpistyy lisäksi näyttelijävalintoihin.

Iikka Forss on jokseenkin vieraalla maaperällä aloittelevan älykkökirjailijan roolissaan.

Forss ilmentää hyvin sen levottomuuden, jolla Wegner saalistaa ihailua ja hyväksyntää ympäristöltään, mutta roolihahmon toimivuuden kannalta iso ego vaatisi rinnalleen myös muita ominaisuuksia.

Taneli Mäkelä onnistuu tarjoamaan yleisölle muutamia herkullisia hetkiä introverttina mestarina, mutta miesten keskinäinen mittelö surkastuu pelkäksi ärinäksi ja murinaksi.

Wegnerin vaimoa esittävän Sanna-June Hyden epäkiitollisena tehtävänä on seistä eteerisenä miesten välissä.

Esityksen harvoihin ilonaiheisiin kuuluu Jouko Klemettilän roolisuoritus vähemmän menestyksekkäänä kuvataiteilijana, joka on pestautunut taidesäätiön virkamieheksi ja joutuu isännöimään kirjailijoita. Erwin Wangenroth on väistämättä näytelmän sivuhenkilö, mutta Klemettilä onnistuu luomaan tomerasta miehestä esityksen moniulotteisimman ja kiinnostavimman hahmon.

Esityksen visualisointiin ja äänimaailmaan on mahdutettu paljon kaikenlaista turhaa, jonka ensisijaisena tehtävänä tuntuu olevan tulkinnan perimmäisen tyhjyyden peittäminen.

Lopputuloksena on ikävä näytelmä ikävistä ihmisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat