Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuusdokumentti kertoo, miten sisäinen tappaja taltutetaan

Kulttuuri
 
Näin joukkomurhaa suunnitellut psykiatri purkaa aggressionsa
Näin joukkomurhaa suunnitellut psykiatri purkaa aggressionsa
Ohjaaja Arto Halosen uusin elokuva Valkoinen raivo kertoo rajusta aiheesta: joukkomurhan suunnittelusta ja siitä selviämisestä. Se on tositapahtumiin perustuva dokumenttielokuva vuosikausia rankasti koulukiusatusta "Laurista", hyvän perheen pojasta ja kympin oppilaasta, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään joukkomurhia, ensin koulussaan ja sitten muuallakin. Hän ei kuitenkaan koskaan toteuttanut tekoaan, vaan haki apua terapiasta, ja on sittemmin tehnyt merkittävän uran akateemisena tutkijana. Menneestä muistuttaa tutkimusaihe; hän on keskittynyt aggressioiden, väkivaltaisen käyttäytymisen ja jopa joukkomurhien. Videolla on kaksi kohtausta elokuvassa. Niissä omalla äänellään elokuvassa esiintyvä päähenkilö kertoo, miten musiikki vaikuttaa aggressioon.

Viimeksi dokumenttiohjaajana suomalaista dopinghistoriaa penkonut Arto Halonen on jälleen traumojen äärellä. Tällä kertaa kysymys ei ole kansallisesta häpeästä vaan paljon henkilökohtaisemmasta aiheesta: koulukiusaamisesta ja koston suunnittelusta.

Valkoinen raivo on tositarina rankasti koulukiusatusta ”Laurista”, kympin oppilaasta, joka valmistautui tekemään joukkomurhan. Hän ei kuitenkaan toteuttanut pakkomiellettään, vaan hakeutui terapiaan ja oppi taltuttamaan tappajan itsessään.

Innoituksensa elokuva on saanut päähenkilön haastattelusta, joka julkaistiin Suomen Kuvalehdessä vuonna 2008.

Kovin paljon uutta tietoa lehdessä kerrottuun tarinaan elokuva ei tuo. Nyt se kuitenkin kuullaan aikuiseksi kasvaneen pojan itsensä kertomana, hänen omalla äänellään. ”Lauria” itseään ei nähdä dokumentissa lainkaan vaan tapahtumia dramatisoidaan näyteltyjen kohtausten avulla.

Pienimuotoisuus toimii. Päähenkilön ääneen keskittymällä katsoja pystyy luomaan tähän suhteen ja jopa ymmärtämään, miten tavallisen oloisesta pojasta kasvaa joukkolahtaamista suunnitteleva murhaaja. Ja miten hänet voidaan taluttaa takaisin ihmisten luo.

Olin itse toimittajana raportoimassa sekä Jokelan että Kauhajoen koulusurmista, joista elokuvassa näytetään kuvamateriaalia. Uskon ymmärtäväni niistä nyt enemmän.

Art Films Production
Ohjaaja itse kutsuu näyteltyjä kohtauksia sisältävää elokuvaa draamadokumentiksi.
Ohjaaja itse kutsuu näyteltyjä kohtauksia sisältävää elokuvaa draamadokumentiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat