Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallankäyttöä voimistelusalissa ja kaunistelemattomia omakuvia

Kulttuuri
 
Salla Tykän videoteokset on kuvattu Onestin ja Devan voimistelukouluissa Romaniassa. Kuvassa still-kuva videoteoksesta Giant (2013).
Salla Tykän videoteokset on kuvattu Onestin ja Devan voimistelukouluissa Romaniassa. Kuvassa still-kuva videoteoksesta Giant (2013).

Salla Tykkä: Retrospective 20.12. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Salla Tykän (s. 1973) näyttely ei nimestään huolimatta ole tavanomainen retrospektiivi.

Se on hienostunut esitys historian läsnäolosta nykyhetkessä ja taiteilijan henkilöhistorian kietoutumisesta kollektiiviseen muistiin.

Näyttely on harvinaista herkkua, sillä maailmalla menestynyttä taiteilijaa ei viime vuosina ole juurikaan Suomessa näkynyt.

Katutason galleriatilaa hallitsevat videoteokset Giant (2013) ja Palace (2015). Niissä Tykkä kuvaa nuorten tyttöjen harjoittelua romanialaisissa voimistelukouluissa, joiden juuret ovat Romanian kommunismin ajalta.

Virheettömät suoritukset ja niiden taustalla oleva kurinalaisuus toimivat totalitaristisen vallankäytön hienovaraisena allegoriana ja kaikuna Romanian historiasta.

Videoteokset rinnastuvat kaunistelemattomiin omakuviin, joissa Tykkä kuvaa omaa kehoaan. Entisen voimistelijan jäntevässä kehossa on jälkiä täydellisyyttä tavoittelevan valmennuksen ideologiasta.

Oman henkilöhistoriansa ja romanialaisten tyttöjen kautta Salla Tykkä kuvaa, miten vallankäyttö muokkaa ihmisten identiteettiä.

Kellariin sijoitettu videoteos Retrospective (2015) katsoo toisella tavalla taiteilijan menneisyyteen.

Tässä retrospektiivissä ei kuitenkaan käydä läpi taiteilijan tuotantoa vaan kaikki hänen käyttämänsä kamerat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat