Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salonen johti oopperaa sivistyksen tuhossa

Kulttuuri
 
Bernd Uhlig / Pariisin ooppera
John Relyea ja Jekaterina Gubanova Herttua Siniparran linnassa.
John Relyea ja Jekaterina Gubanova Herttua Siniparran linnassa. Kuva: Bernd Uhlig / Pariisin ooppera

Béla Bartók: Herttua Siniparran linna, Francis Poulenc: Ihmisen ääni Pariisin oopperassa. Ohjaus Krzysztof Warlikowski. Kapellimestarina Esa-Pekka Salonen. Rooleissa John Relyea, Jekaterina Gubanova ja Barbara Hannigan.

Pariisin oopperaan ei enää kävellä sisään tuosta vain, vaan yksi kerrallaan ja metallinpaljastimen läpi. Muutakin uutta ilmenee terrorista taas kerran toipuvassa kaupungissa. Olen saanut lipun Béla Bartókin ja Francis Poulencin yksinäytöksisten oopperoiden iltaan, mutta lavalla näkyykin taikurinäytös.

Herttua Siniparta eli John Relyea nostaa vapisevan avustajansa ( Barbara Hannigan ) korkealle ilmaan maagisilla käsillään ja taikoo sen jälkeen pupun huivien keskeltä esiin. Sitten Siniparta lukitsee katseensa eturivissä istuvaan punatukkaiseen naiseen, joka paljastuu huippulaulaja Jekaterina Gubanovaksi. Tämä nousee ylös ja lähtee seuraamaan Sinipartaa.

Näin alkaa Krzysztof Warlikowskin ohjaus Bartókin Herttua Siniparran linna -oopperasta. Modernisoitu lavastus tuo linnan lukittujen huoneiden kauhut esiin myös taustavideoiden avulla. Välillä näytetään pientä poikaa itkemässä verivana nenästä valuen. Kun Siniparrankin nenä vuotaa verta, näemme joko hänen lapsuuteensa tai hänen poikansa.

Jekaterina Gubanova on väkivahvasti laulava ja Sinipartaa avoimesti viettelevä Judith. Hän ei oikeastaan pelkää miestä, jonka sanotaan murhanneen edelliset vaimonsa. Siniparran esitellessä valtavia tiluksiaan Judith huomaa senkin olevan vain miehen harhaa.

Tässä ohjauksessa entiset vaimot elävät yhä konkreettisesti, eivät vain symbolisesti. Jopa Judithia pelottaa, kun hänetkin lopulta alistetaan jalkavaimon rooliin.

Tämän kaiken Esa-Pekka Salonen johti erinomaisesti. Olen kuullut hänen johtavan tätä partituuria aikaisemminkin, mutta tällaista yksityiskohtien hiontaa ja suurten huipennusten voimaa en muista kokeneeni. Mieshän vain kypsyy vanhetessaan!

Mutta toimiiko Poulencin vuonna 1959 säveltämä Ihmisen ääni eli La voix humaine Bartókin vuonna 1918 säveltämän mestariteoksen jälkeen? Mielestäni ei.

Ohjaaja ymmärrettävästi esitytti lyhyet oopperat ilman väliaikaa, mutta kyllä sitä olisi tarvittu. Nyt löpsähdys siirryttäessä Bartókin väkevästä visionäärisyydestä Poulencin helppoon ja sinänsä taitavaan musiikkiin on liian suuri.

Warlikowskin konseptissa Siniparran avustaja alun taikurinäytöksestä palaa lavalle revolveri kädessään Bartókin oopperan viimeisen soinnun kajahtaessa.

Barbara Hannigan avaa meikit valuen ja revolveria pidellen Poulencin 40 minuuttia kestävän monologioopperan. Kyseessä on itsemurhaa hautovan naisen puhelinkeskustelu, josta kuulemme vain hänen repliikkinsä, emme hänet jättäneen miehen repliikkejä.

Warlikowskin ideana on näyttää huoneessa kitara ja Marshall-vahvistin sekä tuoda huoneeseen myös rock-tyylinen pitkätukka, jonka valkoisen paidan veri on värjännyt. Nainen on ampunut häntä. Puhuuko nainen puhelimessakin hänelle, vai kenties myyttiselle Siniparralle?

Warlikowski hakee ehkä myös manipuloidun naisen uhriaseman käsittelyä kahta tarinaa yhteen nivoen. Siniparran ohjaus kantaa komeasti, Poulenc-ohjauksesta en olisi aivan varma.

On silti kiinnostavaa, että oopperat peilaavat terrorin keskellä aikaa, jossa länsimainen sivistys joko ei ole vielä syntynyt (Bartókin tarinan myyttinen aika) tai on kuolemassa vastoinkäymisten sietokyvyn puutteeseen (Poulencin teos).

Barbara Hannigan lauloi ja näytteli Poulencia tapansa mukaan erinomaisesti. Lopussa hän imaisee revolverin piipun huuliensa väliin ja tekee itsemurhaa, jolloin katsomosta kuului myös äänekkäitä buuauksia. Kumarruksissa kävi selväksi, että buuaukset kohdistettiin ohjaajalle, ei Hanniganille tai Saloselle.

Juuri tämä buuausten – ja bravo-huutojenkin – ilta televisioitiin ja taltioitiin. Siitäkin tulee dokumentti suurten surujen ja väärinymmärrysten viikoista kaupungissa, joka toipuu, mutta tuskin enää ennalleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat