Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alvar Cawén oli hiljaisen melankolian maalari

Cawénin taidokkaille teoksille on ilo antaa aplodeja Tampereen taidemuseossa. Ragni Cawén jää miehensä varjoon.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kari Siltala
Alvar Cawén: Lehtiä luetaan, 1922. Amos Andersonin taidemuseo.
Alvar Cawén: Lehtiä luetaan, 1922. Amos Andersonin taidemuseo. Kuva: Kari Siltala

Maalauksia

Elämänvirrassa – Alvar ja Ragni Cawén 10.1. saakka Tampereen taidemuseossa (Puutarhakatu 34, Tampere). Ti–pe 9–17, la–su 10–18.

Monia tämän syksyn näyttelyitä yhdistävä modernismiteema jatkuu Tampereen taidemuseossa. Museo tarjoaa laajan, yli 200 teosta käsittävän katsauksen sotien välisten vuosien tunnetun taiteilijaparin, Alvar Cawénin ja Ragni Cawénin tuotantoon.

Ragni Cawén (o.s. Holmberg, 1891–1981) oli lahjakas ja uraansa aloitteleva taiteilija, joka avioiduttuaan 1924 keskittyi ajan tapaan ja myös tietoisesti tukemaan miehensä uraa. Hän toimi piirustuksenopettajana ja palasi maalaustelineen ääreen vasta 1930-luvulla, Alvarin kuoleman jälkeen.

Taiteilijalle tärkeisiin kypsymisen ja kehittymisen vuosiin osunut yli kymmenen vuoden tauko vaati kuitenkin veronsa. Ragnin ura jatkui 1970-luvulle saakka, mutta hänen tuotantonsa jäi hyvin hajanaiseksi. Vaikka kuvaelementit paikoin napsahtavat kohdalleen, hän näyttää jatkuvasti etsineen itseään ja ominta aihettaan.

Alvar Cawénin (1886–1935) elämässä Ragni oli vahvasti läsnä muutenkin kuin taustatukena. Hän ehti myös miehensä malliksi ja esiintyy muutamassa muotokuvassa, jotka erinomaisina maalauksina kuuluvat näyttelyn huippukohtiin.

Alvar aloitti realistisena kansankuvaajana, mutta 1900-luvun alun matkat Pariisiin antoivat hänen taiteelleen uuden suunnan. Värikkäät Gauguin - ja van Gogh -tyyliset teokset kertovat sekä pyrkimysten vakavuudesta ja halusta sisäistää vaikutteet, ei kiertää niitä.

Kirkkaiden värien kausi jäi kuitenkin lyhyeksi Alvarin kiinnostuttua kuvan rakennetta korostavasta kubismista. Hän katsoi Picasson ja Braquen teoksia ja teki ehkä hienoimman esimerkin suomalaisesta kubismista, maalauksen Venäjän laivasto Helsingin satamassa (1918).

Tuon maalauksen aikoihin Alvar liittyi Tyko Sallisen johtamaan Marraskuun ryhmään. Hänen aiheidensa arkisuus sekä mieltymyksensä maisemaan ja kansankuvaukseen sopivat hyvin ryhmän pyrkimyksiin, samoin kubismille tyypillinen maaväreistä koostuva paletti.

Alvarin parhaat vuodet osuvat 1920-luvulle, jolloin hänen väri- ja muotokokeilunsa olivat tasaantuneet, ja kubismin vaikutus näkyy enää vain maalausten kulmikkaassa rakenteessa. Muodon rikkominen ei kiinnostanut häntä.

Tyko Sallisen tai Marcus Collinin kaltaisten juurevien ekspressionistien seurassa Alvar oli poikkeus. Hänen taiteensa on rauhallista ja harkitsevaa. Sen runollisuus on hiljaista ja melankolista kuin marraskuinen tihkusade.

Sisäänpäin kääntynyt surumielisyys on kuitenkin vain yksi Alvarin taiteen taso.

Maalarina hän oli taituri, joka selvästi huvitti itseään sijoittamalla teoksiinsa erilaisia, ehkä Ranskassa oppimiaan muodollisia oivalluksia. Juuri ne tekevät hänen teoksistaan niin nautittavia.

Esimerkistä käy kirkkaanpunaisen ikkunaverhon sijoittaminen keskelle muuten hyvin arkista maalausta Aamiainen (1922). Kiinnostava on myös teosta Lehtiä luetaan (1922) hallitseva pyörivä liike, joka imaisee katsojan suoraan keskelle hektistä uutisvirtaa.

Nuoruudessaan Alvar haaveili muusikon urasta ja opiskeli vakavasti pianonsoittoa.

Musiikki on läsnä hänen taiteessaan paitsi maalausten aiheissa, myös toteutuksen musikaalisuudessa ja virtuositeetissa.

Hän on taiteilija, jonka teoksille on ilo antaa aplodeja.

Jari Kuusenaho
Ragni Cawén: Naisia ja lapsia.
Ragni Cawén: Naisia ja lapsia.
Kari Siltala
Alvar Cawén: Aamiainen, 1922. Amos Andersonin taidemuseo.
Alvar Cawén: Aamiainen, 1922. Amos Andersonin taidemuseo.
Jari Kuusenaho
Alvar Cawén: Taiteilijan vaimo, 1925.
Alvar Cawén: Taiteilijan vaimo, 1925.
Ateneum
Alvar Cawén: Omakuva, 1923.
Alvar Cawén: Omakuva, 1923.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat