Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

George R. R. Martinin pienoisromaanien kokoelma on erinomaista ritariviihdettä

Kolme tarinaa ovat erinomaisia ritariseikkailuja ja vetävästi kirjoitettua viihdettä.

Kulttuuri
 
Gary Gianni
A Knight of the Seven Kingdoms kertoo isännättömästä ”puskaritarista” Ser Duncan the Tallista, eli Dunkista, ja tämän aseenkantajasta, pienestä Egg-nimisestä pojasta.
A Knight of the Seven Kingdoms kertoo isännättömästä ”puskaritarista” Ser Duncan the Tallista, eli Dunkista, ja tämän aseenkantajasta, pienestä Egg-nimisestä pojasta. Kuva: Gary Gianni

Fantasia George R.R.Martin:A Knight of the Seven Kingdoms. Harper. 355 s.

Suositun Game of Thrones -tv-sarjan perustana oleva Tulen ja jään laulu -romaanisarja on mammuttiluokan kirjallisuutta. Kirjat ovat ajoittain raskassoutuisia tiiliskiviä täynnä monimutkaista juonittelua Westerosin fantasiamaailmassa.

Mutta George R.R. Martin (s.1948) on kirjoittanut myös huomattavasti kevyemmän siivun Westerosin historiasta, sata vuotta ennen Tulen ja jään laulua. Lokakuussa ilmestynyt A Knight of the Seven Kingdoms kokoaan yhteen kolme pienoisromaania isännättömästä ”puskaritarista” Ser Duncan the Tallista, eli Dunkista, ja tämän aseenkantajasta, pienestä Egg-nimisestä pojasta.

Kolme tarinaa, The Hedge Knight, The Sworn Sword ja The Mystery Knight ovat erinomaisia ritariseikkailuja ja vetävästi kirjoitettua viihdettä. Martin hallitsee tämänkin lajin erinomaisesti. Hän on kirjoittajana veteraani, joka on tehnyt suunnilleen kaikkea tv-sarjojen jaksoista jättiromaaneihin. Näitä tarinoita voi myös lukea aivan hyvin, vaikka Tulen ja jään laulu tai edes Game of Thrones -sarja ei ole tuttu.

Epäsuhtaiset, mutta toisiaan täydentävät kaverukset matkaavat kapinasodan runtelemilla mailla. Dunk kiertää turnajaisissa voittaakseen vähän rahaa henkensä pitimiksi. Välillä hän myy palveluksiaan pienille linnanherroille.

Petturiritareita, ahneita pyrkyreitä ja väärinkäytettyä valtaa löytyy näistäkin seikkailuista. Samalla tarinat kertovat tavallisen kansan elämästä Westerosin maailmassa, kun Tulen ja jään laulu keskittyy pääosin aatelisten kohtaloihin.

Alle kaksikymppinen Dunk ei ole kovin älykäs ja tietää sen. Nokkela Egg saa auttaa häntä kerta toisensa jälkeen. Dunk on hyväsydäminen ja oikeamielinen, ja siksi nuori aseenkantaja on palavan omistautunut ritarilleen. Vaikka tämä ei kovin taitava soturi olekaan.

Kaksikko ei voisi olla syntyperältään juuri erilaisempi. Eggin salattu syntyperä on hyvinkin ylhäinen, Dunkin alhaisista alhaisin. Tulen ja jään laulun hahmoista suurin osa on moraalisesti harmaalla alueella, Dunk ja Egg ovat hyviä. Heistä on helppo pitää.

George R.R. Martin tuntee keskiaikaisen miljöönsä täydellisesti, pienimpiin yksityiskohtiin asti. Ruokalajit luetellaan ja ritarien vaakunat kuvaillaan. Vielä kun keskusteluissa viitataan toistuvasti Westerosin lähihistoriaan, koko maailma on elävä ja hengittävä.

Historiafriikkinä Martin käyttää aitoja ilmaisuja Euroopan keskiajalta. Esimerkiksi ritareiden eri yhteyksissä käyttämiä hevosia kutsutaan nimillä destrier, courser ja palfrey, jotka eivät viittaa hevosrotuihin, vaan hevostyyppeihin. Sanojen selityksiä on hauska hakea, vaikka Wikipediasta.

Kokoelman kolme tarinaa ovat ilmestyneet alun perin Martinin toimittamissa antologioissa vuosina 1998–2010. Lisäarvona tässä kootussa laitoksessa on ensimmäistä kertaa mukana kuvitus. Mustavalkopiirroksia on jopa yli 150 ja ne ovat suorastaan ihastuttavia. Piirtäjä Gary Gianni piirsi muun muassa Prinssi Rohkea -strippiä vuosina 2003–2012. Sama vanhahtava ritarillisuus, johon on lisätty aavistus huumoria, tuo henkilöt ja tapahtumat eloon.

Oikeastaan ainoa heikkous näissä tarinoissa on, että Martin kirjoittaa turhan usein asetelmia ja kohtauksia, joilla on hyvin selvä esikuva tai vertailukohta Tulen ja jään laulussa. Se tuntuu turhalta.

Martin kirjoittaa kokoelman jälkisanoissa, että Dunkin ja Eggin seikkailuja on tulossa vielä paljon lisää. On todennäköistä, että nyt julkaistut sekä tulevat tarinat päätyvät vielä joskus omaksi tv-sarjaksi.

Ser Duncan the Tall ja Egg molemmat muuten mainitaan sekä Tulen ja jään laulu -kirjoissa että Game of Thrones-tv-sarjassa. Jos hahmojen myöhempi kohtalo kiinnostaa, sieltä se selviää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat