Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hittipeli Fallout 4 alkaa keskinkertaisesti ja päättyy loistavasti – pelin laajuus on sen vahvuus ja heikkous

Eliitin sokeus, väkivaltainen vallankumous ja teknologian ja vallan suhde konkretisoituivat upealla tavalla ydinsodan jälkeisestä yhteiskunnasta kertovassa pelissä.

Kulttuuri
 
Bethesda
Fallout 4 -pelissä pelaajan mukaan voi liittyä erilaisia kumppaneita, joista yksi on uskollinen koira.
Fallout 4 -pelissä pelaajan mukaan voi liittyä erilaisia kumppaneita, joista yksi on uskollinen koira. Kuva: Bethesda

Peliarvostelu Fallout 4. Bethesda Game Studios. PS4, Xbox One, PC. 60 e

Fallout 4 on valtava videopeli, melkeinpä kokonainen keksitty maailma, johon voi uppoutua päiväkausiksi. Pelin ydintuhon jälkeinen maailma on houkutteleva: Elämä siellä on täynnä jännitystä, komediaa ja dramaattisia käänteitä.

Kyseessä on avoimen maailman roolipeli, eli pelihahmo voi mennä Bostonissa minne haluaa. Pelihahmoa voi kehittää haluamaansa suuntaan ja keskustelut sivuhahmojen kanssa ovat tärkeä osa pelikokemusta.

Pelasin itse Fallout 4:a tätä arvostelua varten 93 tuntia. Siinä ajassa ehtii käydä läpi suurimman osan pelin tarinasisällöstä ja kokeilla yhdyskuntien rakentamiseen tehtyjä työkaluja.

Kymmenen tunnin kohdalla peli ei vielä vaikuttanut kovin ihmeelliseltä. Pelihahmo, joka voi olla mies tai nainen, elää alussa idyllistä elämää lähellä Bostonia. Puoliso, lapsi, talo. Ei kestä kauaa, ennen kun ollaan juoksemassa pommisuojaan, jossa hahmo syväjäädytetään vastoin tahtoaan. Kun hän herää 200 vuotta myöhemmin, maailma on nousemassa ydinsodan raunioista.

Monimutkaisia mekanismeja ei juuri selitetä, ja netin Fallout-wikejä joutuu lukemaan paljon. Kahdenkymmenen tunnin kohdalla olin päässyt peliin sisään. Yhdysvaltojen itsenäistymisen historiaa käsitellään paljon, mutta lähestymistapa tuntuu nostalgiselta.

Parasta pelissä on sen maailma. Mitä paremmin maailmaa ymmärtää, sitä paremmalta peli tuntuu. 40 tunnin kohdalla pelistä tuli lopulta loistava. Pelin mekanismit alkoivat olla hanskassa, ja maailmanlopun romantisoinnin alta alkoi paljastua nykypäivään liittyviä teemoja.

Fallout 4:n maailmassa on neljä ryhmää, ja lopussa pitää valita, kenen puolelle asettuu. Mielenkiintoisimmat näistä ovat salaperäisinä pahiksina esittäytyvä Instituutti, sekä sen kynsistä robotteja vapauttava Rautatie. Kun Instituutin suunnitelmat selviävät, tulee mieleen esimerkiksi Elon Muskin kaltaisten utopistien ajatukset siitä, että ihmiskunnan tulevaisuus on pienen eliitin Mars-siirtokunnissa.

Kuinka isolla osalla maailman miljardeista ihmisistä on paikkansa teknokraattisen kirkkaassa tulevaisuudessa? Ymmärtääkö kirkkaanvalkoisessa toimistossa istuva johtaja todella, millaista tavallisten ihmisten elämä on?

Fallout 4:n kaltaisissa avoimissa peleissä kokemus on pakostakin subjektiivinen. Oman pelini parhaat kymmenen tuntia olivat lopussa. Eliitin sokeus, väkivaltainen vallankumous ja teknologian ja vallan suhde konkretisoituivat upealla tavalla.

Pelin laajuus on Fallout 4:n vahvuus ja heikkous. Mitä enemmän maailmassa liikkuu, sitä enemmän sitä rakastaa, ja sitä vaikuttavammalta loppu tuntuu. Siitä huolimatta voi kysyä, onko kohtuullista pistää hämmentynyt pelaaja hortoilemaan erämaahan kymmeneksi tunniksi, ennen kun peli alkaa toimia?

Bethesda
Haarniska on tärkeä apuväline Fallout 4 -pelissä.
Haarniska on tärkeä apuväline Fallout 4 -pelissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat