Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keravan taidemuseo nostaa esiin Loimaan shamaanin ja henkistyneen Kalevala-kuvanveistäjän

Alpo Jaakola ja Heikki W. Virolainen uskoivat teostensa syntyneen ulkoisten voimien ohjaamina.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Pekka Elomaa
Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen taidetta on esillä Taide- ja museokeskus Sinkassa Keravalla. Kuvassa oikealla Heikki W Virolaisen Kultahampainen sika.
Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen taidetta on esillä Taide- ja museokeskus Sinkassa Keravalla. Kuvassa oikealla Heikki W Virolaisen Kultahampainen sika. Kuva: Pekka Elomaa

Kuvataide Näkijöitten sukua. Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen teoksia 28.2. saakka Keravan taidemuseo Sinkassa (Kultasepänkatu 2, Kerava). Ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la–su 11–17.

Museomaailman viimeaikaisia trendejä on ollut nostaa esiin taiteilijoita, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin. Usein heidän taiteensa ei ole esimerkiksi yksilöllisyytensä vuoksi sopinut taiteen valtavirtaan. Modernismin yhdenmukaistava pyrkimys ei suosinut sivupolkuja eikä yhden taiteilijan ismejä.

Carol Rama Emmassa, Nils Dardel Turussa ja Arvo Summanen Vantaan taidemuseossa ovat kaikki uudelleen löydettyjä ulkopuolisia, joiden näyttelyt tarjoavat mahdollisuuksia uusiin arvioihin. Heitä ovat myös Keravan taidemuseon esittelemät Alpo Jaakola (1929–1997) ja Heikki Virolainen (1936–2004), kaksi omintakeista ja pääosin itseoppinutta taiteilijaa.

He olivat ”näkijöitä”, jotka uskoivat teostensa syntyneen ulkoisten voimien ohjaamina. ”Minä olen vain välikäsi, puolestapuhuja, taruolento. Voima ei ole minussa, se on hengen voimaa, joka liikuttaa pensseliäni”, Jaakola sanoi.

Pekka Elomaa
Alpo Jaakkola: Mielikki metsän emäntä, 1985.
Alpo Jaakkola: Mielikki metsän emäntä, 1985.

Alpo Jaakola kuului 1950-luvulla Turun surrealisteihin ja eteni eräänlaisen suomalais-pakanallisen luontokäsityksen leimaamaan primitivismiin. Salaperäisissä unikuvissa voi nähdä vaikutteita niin Pablo Picassolta kuin Suomen keskiaikaisesta kirkkotaiteesta.

Jaakola nautti eläessään huikeaa suosiota. Hän oli kymmenien lehtijuttujen julkkis, ”Loimaan shamaani”, joka myös itse osallistui julkisen kuvansa rakentamiseen. 1970-luvulla hän hätkähdytti toteuttamalla Loimaalle kokonaisen patsaspuiston rakennuksineen.

Suosiolla oli kääntöpuolensa. Vulkaanisen runsas, mutta nopeasti maneeriksi muuttunut ja hämmentävän epätasainen tuotanto sai taidemaailman kääntämään Jaakolalle selkänsä. ”Liika hymistys on jälleen pilannut yhden omalaatuisen taiteilijan”, Ahti Susiluoto ennusti jo 1967.

Vaikka kriitikkojen näkemyksiin on joidenkin esillä olevien teosten perusteella helppo yhtyä, kyse oli myös epäonnisesta ajoituksesta. Jaakolan 1980-luvun maalausten ulkoasu ei paljon poikkea vuosikymmenen uusekspressionismista, joka sekin vähät välitti perinteisistä kauneuskäsityksistä ja viihtyi myyttien hämärässä. Tätä yhteyttä ei aikoinaan nähty.

Myöhäistuotannon primitivismi ja mystinen luontosuhde tuovat Jaakolan esiin yhtenä ITE-taiteen edelläkävijänä. Taiteen kaaren voi nähdä irtautumisena kaanoneista ja matkana luovuuden alkulähteille. Teoksiin sisältyy myös kritiikkiä. Kuten Marja-Terttu Kivirinta totesi 1979, hän ”heristää sormeaan nykyhetkelle, ihmiskunnan historialle, teknologiselle kehitykselle sekä kaikille niille, jotka laativat arvoja, sääntöjä ja lakeja”.

Pekka Elomaa
Heikki W. Virolainen: Kukko, 1979.
Heikki W. Virolainen: Kukko, 1979.

Heikki W. Virolainen omasi teosofisen maailmankatsomuksen ja häntä puhuttelivat Wassily Kandinskyn ajatukset taiteen henkisyydestä.

Laajasti eri kulttuureista, mytologioista ja uskonnoista kiinnostunut taiteilija aloitti uransa afrikkalaisvaikutteisilla puuveistoksilla.

Parhaiten Virolainen tunnetaan Kalevala-aiheisista teoksista, joissa Väinämöinen esiintyy Suomen päähaltijana, rauhan sanomaa levittävänä henkiolentona. Taiteilija oli kuullut joogeilta, että ”Suomen kansalla on kulttuuritehtävä, joka toimii sanan mahdilla eikä aseilla”.

Pekka Elomaa
Heikki W. Virolainen: Ristiinnaulittu Väinämöinen, 1968.
Heikki W. Virolainen: Ristiinnaulittu Väinämöinen, 1968.

Veistäjänä Virolainen oli ehkä Suomen kaikkien aikojen omaperäisin ja myös innoituksen lähde. Hän käytti lähtökohtinaan myyttisiä eläinhahmoja, Kalevalan lintuja ja kaloja, ja käsitteli muotoja tavalla, jossa luomisen ilo, vapaus ja kekseliäisyys hakevat vertaistaan.

Eikä hän tyytynyt pelkkiin variaatioihin. Hän päällysti koristeelliset, puusta veistetyt teoksensa metalleilla ja kirkkailla emalimaaleilla. Tulokset ovat eräänlaisia globaalin kuvaston synteesejä, joissa Kalevala kohtaa Meksikon ja Kiinan ja jossa taiteen rajat ja määritelmät lopulta sortuvat.

Parhaimmillaan Virolainen saavutti modernistien tavoitteleman universaalisuuden kulkemalla aivan omaa, yksityistä ja ainutlaatuista tietään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat