Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janne Räisänen maalaa vaivattomasti ja hyvin

Saksaan asettunut taidemaalari on uusekspressionisti ja uusdadaisti ilman maailmantuskaa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Janne Räisänen: Ilmajumppa, aamujumppa, aamujamppa, morgenhumpa, 2014, öljy kankaalle.
Janne Räisänen: Ilmajumppa, aamujumppa, aamujamppa, morgenhumpa, 2014, öljy kankaalle.

Käy peremmälle. Ota vaatteet pois. Janne Räisäsen maalauksia 31.1. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Janne Räisäsen (s. 1971) ura alkoi vauhdilla. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta 1998 ja sai heti seuraavana vuonna sekä Dukaattipalkinnon että nimityksen Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Viimeiset vuodet Räisänen on luonut uraansa Berliinissä, jossa tämänkin näyttelyn teokset ovat valmistuneet.

Saksan pääkaupunki sopii Räisäselle ilmeisen hyvin. Hän on alusta lähtien ollut hyvin saksalainen maalari, uusekspressionisti ja uusdadaisti, jonka maalauksissa absurdi ja groteski lomittuvat Otto Dixin ja Kurt Schwittersin teoksista tuttuun tapaan.

Kuten tämän runsaan ja antoisan näyttelyn maalaukset osoittavat, Räisäsen käsitys maailmasta on aurinkoisempi kuin Berliinin 1920-luvun boheemin rappion kuvaajilla. Hän maalaa ilmavasti, kevyellä kädellä ja kuultavilla maaleilla ja antaa teostensa lähtökohtana olleen piirustuksen näkyä maalin alta.

Kun väritkin pelaavat komeasti yhteen, huomio kiinnittyy maalauksissa esiintyviin humoristisiin hahmoihin, yllättäviin yksityiskohtiin ja mittakaavojen muutoksiin enemmän kuin ekspressionisteille ominaiseen maailmantuskaan.

Vaikka elämästä on selvästi edelleen kyse, valoineen ja varjoineen, Räisänen selvästi nauttii ja jopa herkuttelee maalatessaan. Ja miksei nauttisi, kun työ sujuu näin hyvin.

Janne Räisänen: KIK, 2014, muste, grafiitti ja öljy kankaalle.
Janne Räisänen: KIK, 2014, muste, grafiitti ja öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat