Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiläinen pohjoisen maiseman romantikko

Ian McKeeverin monumentaaliset maalaukset palkitsevat kärsivällisen katsojan.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ian McKeever: Twelve Standing VII (2010–2012, öljy ja akryyli).
Ian McKeever: Twelve Standing VII (2010–2012, öljy ja akryyli).

Maalaustaide, valokuva Ian McKeever: Twelve Standing. Niko Luoma: A Depth Immaculate. 7.2. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ma–pe 11–18, la 11–16, Su 12–16.

Brittiläinen taidemaalari Ian McKeever (s. 1946) on tuttu vieras Suomessa, jossa hänen teoksiaan on nähty 1970-luvulta lähtien sekä museoissa että gallerioissa. Ansioluettelon perusteella myös muut pohjoismaat ovat olleet pitkään kiinnostuneita hänen taiteestaan.

Maalausten ääressä kiinnostus on helppo ymmärtää.

Vaikka McKeever on kotimaassaan arvostettu tekijä, brittiläistä taidetta leimaavan käsitteellisyyden keskellä hän on outo lintu. Pohjoisen maisemaromantiikan kehykseen hänen taiteensa sen sijaan istuu mainiosti. Hän edustaa samaa luontokokemukseen pohjaavaa perinnettä kuin esimerkiksi Per Kirkeby ja Jukka Mäkelä.

Perinteen mukaisesti McKeeverin maalaukset ovat suurikokoisia ja abstrakteja.

Ne eivät pyri toistamaan näkyvää, ne ovat kokemuksia itsessään, samaan aikaan herkkiä ja vahvoja kuin jäätynyt vesiputous tai luminen kallion kylki. Harkittu mittakaava ja teosten yksilöllisyyttä korostava ripustus saavat ne näyttämään monumentaalisilta.

Maalaukset on rakennettu siten, että niiden pystysuuntainen symmetria toistaa katsojan kehon symmetrian, mikä yhdistää kuvan ja kokijan. McKeever on ilmeisen kiinnostunut sekä maalauksen läsnäolosta tilassa että sen suhteesta katsojaan.

Maalausten pinnat ovat monikerroksisia ja läpikuultavia kudelmia, jotka hengittävät hiljaa ja rauhallisesti, samaan tapaan kuin talvinen luonto.

Ne kääntävät selkänsä internet-ajan nopeudelle ja pinnallisuudelle, mutta palkitsevat katsojan, jolla on kärsivällisyyttä pysähtyä niiden ääreen.

Niko Luoman (s. 1970) abstraktit valokuvateokset ovat melkoinen kontrasti McKeeverin maalauksille. Luoma rakentaa teoksensa käyttäen taitavasti mutkikasta sapluuna- ja kaksoisvalotustekniikkaa ja saa aikaan värikkäitä synteettisiä todellisuuksia.

Vaikka teokset viittaavat ensisijaisesti modernin taiteen mestariteoksiin, niissä on paljon sellaista, mikä tuo mieleen luonnon ja sen ilmiöt.

Niko Luoma: Self titled adaptation of Weeping Woman (1937).
Niko Luoma: Self titled adaptation of Weeping Woman (1937).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat