Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija teki huoneet korpeille ja joutsenille

On yhdentekevää, onko taiteilija surrealisti vai symbolisti.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ulla Kokki
Paavo Halonen: Runo (2015, sekatekniikka).
Paavo Halonen: Runo (2015, sekatekniikka). Kuva: Ulla Kokki

Kuvanveisto Seita. Paavo Halosen veistoksia 31.1. saakka Artag Galleryssa (Hietalahdenkatu 10). Ke–pe 14–18, la–su 12–18.

Paavo Halosen (s. 1974) näyttely on hyvä esimerkki siitä, miten nykytaiteessa taiteilijoiden henkilökohtaiset maailmat ovat syrjäyttäneet vielä 50 vuotta sitten niin käyttökelpoiset tyylimääritelmät.

Onko Halonen surrealisti vai symbolisti? Yhdentekevää, kyse on astumisesta hänen maailmansa, kokemus jota näyttelytilan pieni koko vahvistaa.

Ahtaus ei ole pahaksi näyttelylle, vaikka sitä väkisinkin joutuu katsomaan kahden erillisen installaation kokonaisuutena. Toista huonetta hallitsee kaksi suurta mustaa korppia, toista joukko koristeellisia joutsenia.

Korppien huone rakentuu yksinomaan löydettyä materiaalia hyödyntävistä esinekoosteista kuten kirkonpenkistä, mustista perhosista ja muista tavaroista, jotka kaikki vievät ajatukset menneeseen, muistoihin, kipuun ja kuolemaan.

Joutsenten huone koostuu puolestaan vaaleista puuveistoksista, linnuista joiden venytetyt muodot ovat runollisia ja myyttisiä enemmän kuin realistisia.

Musta ja valkoinen, mennyt ja tuleva, elämä, kuolema ja toivo. Halonen suosii selkeitä vastakohtapareja ja yksinkertaisia symboleja, joiden lukutaito ainakin suomalaisilla katsojilla lienee verissä.

Vaikka hän on nykytaiteilija, hän puhuu osin samaa kieltä kuin runsaan sadan vuoden takaiset taiteen klassikot. Tämä lienee yksi syy siihen, miksi hänen teoksensa jäävät niin vahvasti mieleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat