Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonlakien koruton kauneus ihastuttaa yhä vain Grönlundin ja Nisusen taiteessa

Kansainvälisestikin menestynyt taiteilijapari on ammentanut fysiikasta jo yli 20 vuotta, mutta taide ei ole vieläkään alkanut toistaa itseään.

Kulttuuri
 
Grönlund-Nisunen
Äänigeneraattorien matala murina täyttää Anhavan kellarin. Laitteet ovat osa Grönlund-Nisusen teosta Helsinki Beat Frequency (2015).
Äänigeneraattorien matala murina täyttää Anhavan kellarin. Laitteet ovat osa Grönlund-Nisusen teosta Helsinki Beat Frequency (2015). Kuva: Grönlund-Nisunen

Kuvataide Grönlund-Nisunen Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43) 31.1. saakka. Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Galeria Anhavaan astuessa voisi luulla tulleensa Heurekaan, ja siitä melkein onkin kyse. Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen ovat jälleen täyttäneet gallerian installaatioilla, jotka ovat yhtä paljon tiedettä kuin taidetta.

Kansainvälisestikin menestynyt taiteilijapari on tehnyt yhteistyötä jo reilut 20 vuotta. Vaikka heidän taiteensa on alusta asti ammentanut fysiikasta ja mittalaitteiden estetiikasta, se ei ole vieläkään alkanut toistaa itseään. He tuntuvat löytävän loputtomasti uusia tapoja tehdä luonnonlaeista runoutta.

Anhavan näyttelyn kieli koostuu pyörimismomentista, aaltoliikkeestä ja resonanssista, termodynamiikasta ja optiikasta. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, vain luonnon peruslakien koruton kauneus.

Näyttely esittelee hyvin laajan skaalan fysikaalisia ilmiöitä. Näyttelyn vangitsevin teos muodostuu keinuvasta akvaariosta, jonka sisällä olevat nesteet synnyttävät hypnoottisen aaltoliikkeen. Uutena avauksena kaksikko esittelee analogisia, ensisilmäyksellä tavanomaisilta näyttäviä valokuvia, joihin sisältyy ovela optinen jippo.

Menestyksestään huolimatta voimakaksikko ei ehkä ole saanut Suomessa sellaista näkyvyyttä kuin se olisi ansainnut. Katsaus heidän historiaansa osoittaa, että heidän edellinen oma museonäyttelynsä oli reilut kymmenen vuotta sitten. Olisiko jo aika retrospektiiville?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat