Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea videoteos osoittaa luontosuhteen luonnottomuuden

Johanna Ketolan teos luo vaikutelman sateisesta aarniometsästä.

Kulttuuri
 
Suomalainen ikimetsä kätkee outoja elementtejä Johanna Ketolan videoinstallaatiossa Laakso L447 (2015).
Suomalainen ikimetsä kätkee outoja elementtejä Johanna Ketolan videoinstallaatiossa Laakso L447 (2015).

Videoteos Johanna Ketola: Laakso L447 galleria Hippolytessa (Yrjönkatu 8–10) 31.1. saakka. Avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Ihmisen ja luonnon suhde on pitkään ollut toistuva teema suomalaisessa nykytaiteessa. Varsinkin valokuva- ja videotaiteilijat ovat kunnostautuneet tutkimaan, miten kulttuuri ja tiede vaikuttavat tapaamme hahmottaa luontoa. Nyt joukkoon liittyy Johanna Ketola upealla videoinstallaatiollaan, jossa luonto näyttäytyy globaalin kulutuskulttuurin kautta.

Ketola (s. 1978) luo galleriaan videoprojisoinneilla ja rehevällä äänimaailmalla vaikutelman sateisesta aarniometsästä. Kosteuden voi melkein haistaa. Jokin on kuitenkin oudosti. Yhtäkkiä ohi juoksee leopardiksi puettu koira. Metsiköltä näyttävä maisema onkin osittain kangasta. Muovinen pöllö tarkkailee sammalmättäällä.

Teos imee sisäänsä ja luo aidonoloisen luontokokemuksen, mutta samalla sen keinotekoisuus vieraannuttaa. Vieraiden elementtien viekas läsnäolo on toisaalta vertauskuva sille, miten suhteemme luontoon on kulttuurin ehdollistamaa, ja toisaalta muistutus siitä, millaisen jäljen jätämme luontoon. Ketola ei kuitenkaan moralisoi vaan osoittaa hienovaraisesti, että suhteemme luontoon on kaikkea muuta kuin luonnollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat