Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Heikkilän taide sisältää kaikkea mitä maailma tarjoaa

Ympäristötietoisen taiteen uranuurtaja yhdistää oivallukset taitavaan käsityöhön

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jussi Heikkilä: Pieni lintukirjasto / Merikotka, 2011, metalli, kirjoja.
Jussi Heikkilä: Pieni lintukirjasto / Merikotka, 2011, metalli, kirjoja.

Käsitetaide Observationes. Jussi Heikkilä 13.3. saakka Helsingin Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Heikkilän teoksia 13.3. saakka myös Luonnontieteellisessä museossa (P. Rautatiekatu 13).

Jussi Heikkilä (s. 1952) on tapana määritellä käsitetaiteilijaksi. Määritelmä on oikea, mutta myös riittämätön. Heikkilän teokset ovat käsitetaidetta siinä mielessä, että niiden ydin on aineeton ja ilmenee ideoissa, sanoissa ja ajatuksissa.

Mutta kuten näyttelyä katsoessa nopeasti huomaa, hän sitoo teostensa käsitteelliset ulottuvuudet huolellisesti toteutettuun aineelliseen muotoon. Teräviksi hiotut oivallukset yhdistyvät taitavaan käsityöhön.

Heikkilän taiteesta ei voi puhua mainitsematta materiaaleja. Hän käyttää hyväkseen lähes kaikkea mitä maailma tarjoaa ja loihtii esiin runsaita kuvallisia merkityksiä. Materiaalien asteikko on laaja: teoksissa voi olla timantteja ja tietokirjoja, mutta myös Itämerestä kerättyä muovijätettä. Ympäristötietoisen taiteen tekijänä Heikkilä on ollut uranuurtaja.

Aivan keskeinen materiaali on kieli: punaiseen maaliin dipatusta vasarasta tulee tikka (engl. woodpecker) ja ajopuun nokkaan väännetystä hopealusikasta lusikkasirri.

Näkyvä asia on myös Heikkilän kiinnostus lintuihin. Sen lisäksi, että hän on aktiivinen lintuharrastaja, jonka taiteessa linnut ovat keskeinen aihe ja sisältö, linnut ovat hänelle enemmän kuin luokittelun kohteita.

Petri Kuokka
Jussi Heikkilä: Kala/Lapintiira, 1992, messinki.
Jussi Heikkilä: Kala/Lapintiira, 1992, messinki.

Ne ovat vapauden ja rajanylistysten symboleja ja portteja laajempaan löytöretkeilyyn luonnontieteen ja kulttuurihistorian parissa. Heikkilä on hyvin lukenut taiteilija, ja jokainen yksityiskohta hänen teoksissaan on perusteltu.

Vaikka teokset ovat usein suhteellisen pienikokoisia, moni niistä saa Taidehallin salit tuntumaan ahtailta. Tämä johtuu luultavasti siitä, että Heikkilä löytää aiheensa luonnosta ja käsittelee asioita, jotka ovat ihmistä monta kertaa isompia. Mikä on yksi taidehalli suhteessa pieneen siivekkääseen, joka talvehtiakseen lentää yhtä pitkiä matkoja kuin suuret matkustajalentokoneet ja joskus myös samalla korkeudella?

Runollisen ja lähes loputtomasti ajateltavaa tarjoavan kokonaisuuden viimeistelee kauniisti toteutettu ja kohteensa näköinen näyttelykirja.

Jussi Heikkilä: Yrityksiä nuotintaa ruostekurkkusirkun (Emberiza Caesia) laulu, 2007, lintuhäkki, nuottipapereita, muste.
Jussi Heikkilä: Yrityksiä nuotintaa ruostekurkkusirkun (Emberiza Caesia) laulu, 2007, lintuhäkki, nuottipapereita, muste.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat