Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saramagon pitkistä virkkeistä puuttuu nyt loistoa

Lissabonin piirityksen kirjurin virkkeet puhkeavat runouteen liian harvoin.

Kulttuuri
 

Romaani José Saramago: Lissabonin piirityksen kirjuri (História do Cerco de Lisboa). Suom. Antero Tiittula. Tammi. 393 s.

Portugalilainen José Saramago (1922–2010) kukoisti harvinaisen myöhään. Hän julkaisi arvostetuimmat romaaninsa yli 60-vuotiaana ja sai Nobelin 1998.

Saramagon romaanit muistetaan ainakin pitkistä virkkeistään. Myös Lissabonin piirityksen kirjuriin (1989) ilmestyy säännöllisin väliajoin virke, joka jatkuu ja jatkuu, kieppuu, tekee yllätyskäännöksiä ja pakottaa lukijan vetämään henkeä.

Saramagon virkkeisiin voi mahtua filosofointia, arkipäiväistä pohdiskelua, runoutta, rehevää ironiaa ja väläyksenomaisia hienoja yksityiskohtia.

Nyt pitkistä virkkeistä puuttuu kuitenkin loistoa, varsinkin alkupuolella. Romaanin virkkeet puhkeavat runouteen liian harvoin ja jäävät ainoastaan hengästyttämään liian usein. Tämä ei ole suositeltava teos aloittaa tutustumista.

Kirja kertoo Raimundo Silvasta, joka oikolukee Lissabonin piiritystä käsittelevää tietokirjaa ja lisää siihen virheen. Tietokirja päätyy väittämään, että ristiretkeläiset eivät auttaneet Portugalin kuningasta lyömään maureja vuonna 1147. Silva kutsutaan kustantamoon haukuttavaksi. Pian hän alkaa kirjoittaa omaa teostaan piirityksestä.

Piirityksen tarina ja oikolukijan tarina vuorottelevat. Piirityksen tarina on rehevä ja verinen, oikolukijan tarina romanttinen ja herkkä. Yksi teoksen teemoista on se, kuinka kertomamme tarinat vaikuttavat tapahtumien kulkuun ja kuinka sorvaamme tarinoita itsellemme sopiviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat