Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvataiteilija tarjoaa abstrakteja yllätyksiä

Timo Kelarannan teokset ovat sekä monumentaalisia että intiimejä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Timo Kelaranta: Anniversary, 2012, valokuva.
Timo Kelaranta: Anniversary, 2012, valokuva.

Valokuva Timo Kelaranta: Universum 28.2. saakka Galleria Amassa (Rikhardinkatu 1) Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Koska valokuva on jälki asiasta tai esineestä, joka tietyllä hetkellä on ollut kameran edessä, abstrakti valokuva on mahdottomuus. Mutta mitä näemme, kun katsomme Timo Kelarannan (s. 1951) abstrakteja valokuvia?

Kelaranta on vuosikymmeniä kulkenut kuvataiteen lajien välimaastossa ja esittänyt valokuvia, jotka nojaavat esimerkiksi maalauksen tai veistoksen suuntaan. Osa hänen uusista teoksistaan näyttää kovasti piirustuksilta, ja sellaisina niitä tulee myös katsoa. Oleellista ei ole, miten kuva on tehty, vaan mitä silmä siinä näkee.

Sarjan Universum (2015) teokset ovat lankamaisia viivasykeröitä, jotka eivät näytä esittävän mitään erityistä, mutta synnyttävät joukoittain mielikuvia. Mustavalkoisen pinnan alla sykkii surrealismin värikäs sydän.

Teoksiin sisältyy myös taidehistoriallisia viittauksia resuisesta informalismista viileään modernismiin. Jokunen kuva tuo mieleen aikoinaan suositut fotogrammit, valokuvat ilman kameraa.

Kauniin ja harkitusti kootun näyttelyn viimeistelevät värimaalausten kaltaiset valokuvat, joiden abstraktin ehdottomuuden värisävyjen herkät siirtymät rikkovat. Moniselitteiset kuvat ovat sekä monumentaalisia että intiimejä.

Viimeistään tässä vaiheessa haluaa kurkistaa esillä olevaan tekstiin, joka kertoo esimerkiksi ”piirustusten” lähtökohtien olleen pienissä kaduilta kerätyissä roskissa. Tieto ei tuo teoksiin juurikaan lisää, mutta se ei myöskään vähennä niiden kiehtovuutta.

Timo Kelaranta: Sarjasta House of Poets, 2013, valokuva.
Timo Kelaranta: Sarjasta House of Poets, 2013, valokuva.
Timo Kelaranta: Sarjasta Universum, 2015, valokuva.
Timo Kelaranta: Sarjasta Universum, 2015, valokuva.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat