Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Ropponen kuvaa tunareita ja tunnelmia rutiininomaisesti

Kuhala-dekkarin kieli sortuu vaarallisiin kliseisiin ja laiskuuksiin

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Jännitys Markku Ropponen: Kuhala ja isku Helsingissä. Tammi. 319 s.

Yksityisetsivä Otto Kuhala ei saavuta lomafiilistä Helsingissä. Ohimennen tosin versoo ihastus naiseen. Hänet ikävä kyllä murhataan, mutta Kuhala saa lopulta vaimokseen ex-heilansa, kauniin lääkärin. Onnellinen pari poistuu Keski-Suomeen.

Markku Ropposen Kuhala-dekkareissa ei voi piitata juonenkulusta, ei viimeisimmässä Kuhala ja isku Helsingissä -niteessäkään.

On oikeastaan sivuasia, mitä tarinan tunareille ”tapahtuu”, sillä pääosin Ropponen tykkää piirrellä hahmoja, tuokioita ja tunnelmia.

Etsivällä ei ole toimeksiantoa Helsingissä. Tapaukset vain luisuvat niin, että kohtapuoliin Kuhala uppoaa jo kaulaansa myöten aasinvirtsaan.

Selviytymiset pulasta ovat toki paitsi epäuskottavia myös hupaisia, samoin kuin elähtäneen sankarin naismenestykset.

Hupidekkarit soljuvat rutiinilla Ropposelta – jo 15. Kuhala-stoori – mutta ongelmiakin on. Niin rennoksi kuin hän äityykin, kieli sortuu monin paikoin vaarallisiin kliseisiin ja laiskuuksiin. Raskaalla editoinnilla se lyhenisi, mutta paranisi jälkikin.

Muuten: seisooko joissakin kirjailijanohjeissa, että joka toisessa kotimaisessa romaanissa pitää esiintyä se sama hammasharjaviiksinen kuikelo, maan kuuluisin sokerijuurikkaan viljelijä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat