Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilijan romaani kuvaa kohtuuttomuuksia ja voi aiheuttaa ahdistusta

Vesa Haapala kirjoittaa intiimisti lapsen käytöshäiriöistä

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Tommi Tuomi
Runoilija Vesa Haapala julkaisee nyt ensimmäisen romaaninsa.
Runoilija Vesa Haapala julkaisee nyt ensimmäisen romaaninsa. Kuva: Tommi Tuomi

Romaani Vesa Haapala: Karhunkivi. Otava. 240 s.

Varoitus! Karhunkivi kuvaa syvältä leikkaavaa väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta.

Esimerkiksi näin: ”Te voitte tehdä mitä hyvänsä, mutta teidän on tajuttava, että koko kaupungin koneisto on teitä vastassa. Meillä on kymmenen lakimiestä, jotka huolehtivat, että voitamme jutun. Me käymme näitä taisteluita työajalla.”

Siinä ojentaa vantaalainen kunnallispoliitikko vanhempainyhdistystä, joka valitti erityisopetuksen leikkauksista.

Mitä muutakaan on ikuisessa terapiajonossa olevan lapsen lääkitseminen sillä samalla psykoosilääkkeellä, jolla hoitolaitoksissa turrutetaan hankalia vanhuksia vihanneksiksi.

Mitä muutakaan on kolmasluokkalaisen tytön jättäminen heitteille, koska lainsäädäntö ”antaa vanhemmille oikeuden olla kertomatta, mitä kaikkea pahaa he ovat lapsilleen tehneet” ja lastensuojeluviranomaisilla on satoja muita Eevoja taakkanaan.

Sanokaa minulle, että tämä on sepitettä, pelkkää taiteellista todenkaltaisuutta. Että tällaista ei tosielämässä Suomessa ole, eikä romaanien todellisuuskuvaa pidä ottaa kirjaimellisesti.

En halua antaa yksipuolista kuvaa Vesa Haapalan ensimmäisestä romaanista. Se on paljon muuta kuin kurjuuksien kavalkadi: yhtä aikaa intiimi ja yhteiskunnallinen. Se on ennen kaikkea romaani. ”Kirjallisuus on petosta, se on tunnustuksia asioista, joita ei tapahtunut”, runoilijana ja kirjallisuudentutkijana tunnettu Haapala kirjoittaa ja siirtää vastuun lukijalle.

Karhunkivi sisältää taitavasti jäsennettyjä kohtuuttomuuksia (tämän lainasin kirjailijalta) ja kuulaan kaunista luonnon ja kalastuksen kuvausta. Haapala ei ole turhaan tutkinut Juhani Ahon lastuja.

Kertoja työskentelee Vantaalla kirjastossa ja perheeseen kuuluu opettajavaimo ja kolme lasta. Vanhin lapsista, juuri murrosikään tullut Lauri on kärsinyt vuosia vaikeasta käytöshäiriöstä, keskittymisvaikeuksista ja aggressioista. Niiden kohteena ja koettimena on yhä useammin isä – Lauri testaa rajoja rikkovalla käytöksellään asemaansa ja pelkää ettei isästä olisikaan vastusta.

”Jos sun ongelmat on tollasia, mikset mene baariin ja vedä päätäs täyteen. Miehet tekee niin, mutta ai niin, sä meet juomaan teetä kirjastopoikien kanssa ja puhumaan elokuvataiteesta.”

Laurin ääni on epäilemättä samalla hänen isänsä (sattumoisin nimeltään Lasse) päänsisäistä monologia, ikään kuin humanistin olisi jatkuvasti haettava olemassaolon oikeutusta realiteettien maailmassa.

Hän yrittää öisin kirjoittaa elokuvaesseetä Tarantinosta ja pohtii ikuisuuskysymystä voiko fiktion väkivalta olla portti väkivallan käyttöön. Kuvitteellinen väkivalta näyttää toisaalta sympaattiselta: Laurin takalukko tuntuu aukeavan yhteisen harrastuksen, ilma-aseilla maastossa käytävän airsoft-pelin avulla.

Isän pakopaikka päällekäyvästä arjesta on Karhunkivi, velaksi hankittu mökkitontti. Sen raivaaminen vie sivumäärästä ehkä kuudesosan, mutta on kuitenkin niin tärkeä, että on antanut nimen koko romaanille.

Itseironinen raivaajaeetos huipentuu lauseeseen: ”Mies ei siteeraa Hölderliniä, vaan sanoo: Tähän tulee mökki.”

Hannu Marttila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat