Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

András Schiff esiintyi Musiikkitalossa sekä kapellimestarina että pianosolistina

Yksi epäpuhdas ääni vain korosti RSO:n huipputasoa.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Outi Pyhäranta
András Schiff
András Schiff Kuva: Outi Pyhäranta

Klassinen musiikki

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja ja pianosolisti András Schiff. – Haydn, Mozart.

Radion sinfoniaorkesterille András Schiff antoi Mozartin d-molli-pianokonserton ensimmäisen harjoituksen alkaessa vain yhden vihjeen: Don Giovanni.

Se oli avain myös koko konsertin kulkusuunnalle, Haydnin ja Mozartin räiskyvästä D-duurista dramaattiseen d-molliin, jopa niin, että konserton finaalissa Schiffin omaan kadenssiin ilmestyi yhtäkkiä kivinen vieras Don Giovanni -oopperasta.

Schiffin esiintymisessä niin pianistina kuin kapellimestarina on syvää, musiikin ihmettä palvovaa keskittymistä. Pianistina hänellä on rajaton kyky myös mikrotason säätelyyn. Yleisilme on kuitenkin reliefimäinen, esiin veistetty korkokuva. Bassokulut hahmottuvat melodisina, väliäänet saavat hätkähdyttäviä merkityksiä ja harmonialla on suunta.

Kapellimestari-Schiff valvoo tunnelmaa lempeän ylipapin tavoin. Pianokonsertot hehkuivat runsaampina eläväisistä yksityiskohdista, kun taas sinfoniat soivat yleisluontoisemmin.

Haydnin D-duuri-pianokonsertto huipentui riehakkaaseen unkarilaisfinaaliin, jonka mollijaksossa Schiff runttasi rämäpäisesti trillejä. Mozartin Prahalaiseen sinfoniaan ilmaantui levottomia synkooppeja, jotka olivat konsertin yksi sivujuonteista.

Harvoin soitettu Haydnin sinfonia nro 80 alkaa ylevän ja alavan kontrastilla. Myrsky ja kiihko -tyylinen avaus jatkuu posetiivirenkutuksella, jota Haydn sitten mutustelee kehittelyjaksossa. Finaalissa synkoopit juhlivat, kun viulut ottavat varaslähdön eivätkä suostu ruotuun.

Varaslähtö on kinkkinen, sillä pilan on onnistuttava kerrasta. Viulusektioon pujahtanut epäpuhdas aloitusääni oli vain elämänmakuinen pikkuseikka ja todiste siitä, että RSO:n huipputasoisessa musisoinnissa piskuisetkin harhautumiset erottuvat.

Haydnista synkoopit siirtyivät Mozartin d-molli-konserton alkuun, vain paljon dramaattisempina.

Ylimääräisessä numerossaan Schiff astui toiselle planeetalle. Se oli Schubertin A-duuri-pianosonaatin hellä, hulluuskohtauksen vääntämä andantino.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat