Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalainen Ad Reinhardt oli poikkeuksellisen tinkimätön taiteilija

Ehdoton maalari teki myös satiirisia piirroksia. Teoksia on nyt ensi kertaa esillä Suomessa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Ad Reinhard ateljeessaan vuonna 1962.
Ad Reinhard ateljeessaan vuonna 1962.
Kuka?

Ad Reinhardt

 Vuosina 1913–1967 elänyt yhdysvaltalainen taidemaalari.

 Toisen maailmansodan jälkeisen New Yorkin koulukunnan keskeisiä hahmoja, joka tunnetaan ankarista, lähes mustista maalauksista.

 Pitkäaikainen taideopettaja, arvostettu taidekirjoittaja, Kiinan klassisen taiteen tuntija sekä yksi 1970-luvun minimalismin ja käsitetaiteen edeltäjistä.

 Yhteiskunnallinen aktivisti, jonka tuotantoon kuuluu satoja poliittisia ja satiirisia pilapiirroksia.

 Vapaa Taidekoulu on julkaissut Reinhardtin kirjoituskokoelman Taide taiteena (1995).

Maalaustaide Art vs. History. Ad Reinhardt 17.4. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17.

”Taide on taidetta. Kaikki muu on kaikkea muuta.”

Yhdysvaltalaisen taidemaalarin Ad Reinhardtin (1913–1967) kasvot ja yllä oleva lause tervehtivät tulijoita Emma-museon aulassa. Ne kutsuvat mieltä kutkuttavaan näyttelyyn, joka on lähes kauttaaltaan ”kaikkea muuta”.

Dan Keleher
Ad Reinhardt (1913–1967).
Ad Reinhardt (1913–1967).

Reinhardt oli taiteessaan poikkeuksellisen tinkimätön. Hän oli nykytaiteen musta munkki, jonka mielestä taiteilijan ainoa keino olla ehdoton on tehdä se kieltämisen kautta.

Sen lisäksi, että Reinhardtin maalaukset ovat ei-esittäviä, hän pyrki poistamaan niistä myös sommittelun, kaikki kontrastit ja siveltimen jäljet. Tunnetuimmat niistä ovat lähes mustia ja neliön muotoisia, etteivät ne veisi ajatuksia itsensä ulkopuolelle.

1960-luvulla syntyneitä maalauksia pidettiin ensin ikävinä, tyhjinä ja monotonisina. Taiteilija käänsi kuitenkin kritiikit kiitoksiksi. Hän sanoi tietoisesti tavoittelevansa juuri sitä, mistä häntä moitittiin.

Adam Reich
Ad Reinhardt: Nimetön, 1942.
Ad Reinhardt: Nimetön, 1942.

”Kaunotaiteilijalla ei ole mitään sanottavaa. Hänen tehtävänsä on sanoa se uudelleen ja uudelleen”, hän kirjoitti.

Taiteilijana Reinhardt oli ehdoton, taide ja elämä olivat hänelle kaksi erillistä aluetta. Mutta hän ei ollut erakko eikä tosikko. Työhuoneensa ulkopuolella hän osallistui aktiivisesti yhteiskuntaan. Hän vastusti sotaa ja puolusti työläisten oikeuksia.

Emman näyttely keskittyy poliittiseen Reinhardtiin. Se esittelee pilapiirroksia, joita hän julkaisi vasemmistolaisessa PM-sanomalehdessä. Se esittelee hänen kuuluisat nykytaiteen ymmärtämisen ”opetustaulunsa”, joita PM julkaisi 1940-luvun lopussa.

Ad Reinhardt: Piirros vuodelta 1943.
Ad Reinhardt: Piirros vuodelta 1943.

Näyttely esittelee piirrokset sekä alkuperäisinä että seinänkokoisina suurennoksina. Samalla kun ne ohjaavat uuden abstraktin taiteen katsomiseen, ne ovat taiteen puhtautta puolustavaa satiiria, jossa osansa saavat niin Reinhardtin inhoamat surrealistit kuin laiskat kriitikot ja ymmärtämätön yleisö.

Ad Reinhardt: How to look ad modern art in America.
Ad Reinhardt: How to look ad modern art in America.

Ohittamattomia Reinhardt-klassikkoja ovat esimerkiksi piirustukset, joissa hän näyttää, miten kubistista maalausta tulee katsoa ja hänen armoton kuvansa modernin amerikkalaisen taiteen tilasta.

Hilpeyden alla kulkee kuitenkin vakava juonne. Nykytaiteen moninaisuuteen ja yllättävyyteen tottuneina meidän voi olla vaikea havaita, miten radikaali ja ikään kuin yksin Reinhardt oli.

Hän ajoi voimakkaasti puhtaan taiteen ja yhteiskunnallisen tasa-arvon asiaa sodan jälkeisessä Yhdysvalloissa, keskellä senaattori Joseph McCarthyn kommunistivainoja. Sekä hänen ehdottomuutensa että ”kaikki muu” olivat rohkeita tekoja aikana, jolloin mihin tahansa uuteen ja vähänkin vasemmalle kallistuvaan suhtauduttiin vihamielisesti.

Suomessa Reinhardtia ei ole aikaisemmin nähty. Siksi on hienoa, että esillä on piirrosten ohella myös varhaisia maalauksia sekä huikea kymmenosainen serigrafiasarja, jossa taide näyttäytyy puhtaimmillaan.

Ad Reinhardt: How to look at kubist painting.
Ad Reinhardt: How to look at kubist painting.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat