Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värit palasivat Matti Kujasalon konstruktivistisiin teoksiin

Juhlanäyttely esittelee vahvasti uusiutuneen taiteilijan

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jussi Tiainen
Matti Kujasalo: Maalaus 13.3.2015, akryyli kankaalle.
Matti Kujasalo: Maalaus 13.3.2015, akryyli kankaalle. Kuva: Jussi Tiainen

Maalauksi Matti Kujasalo 27.3. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Matti Kujasalo (s. 1946) on systemaattinen konstruktivisti, jonka teokset perustuvat tiukkoihin ja tarkkoihin sääntöihin. Määrätietoinen ja tinkimätön työskentely tällä abstraktin taiteen erityisalueella on tuonut hänelle myös kansainvälistä tunnustusta.

Kujasalo juhlii merkkipäiväänsä näyttelyllä, joka on raikas, monipuolinen ja ripustukseltaan paras, jonka Anhavan nykyisissä tiloissa olen nähnyt. Mukana on tuttuja mustavalkoisia kuviokenttiä, mutta myös uusia värillisiä maalauksia, joiden keväiset vihreät ja hennot roosat näyttävät kääntävän taiteilijan periaatteet päälaelleen.

Kujasalon varhaiset teokset olivat lähellä 1960-luvun op-taidetta. Esimerkiksi Bridget Rileylta ja Victor Vasarelylta saadut vaikutteet jäivät kuitenkin taakse hänen kehitettyään oman visuaalisen kielioppinsa, joka perustuu tasajakoisten ruutukenttien variointiin.

Teoksissa käytetyt säännöt olivat pitkään mahdollisia päätellä. Uusissa ne ovat niin mutkikkaita, ettei niitä voi enää hahmottaa.

Tämä ei haittaa, sillä ne ovat Kujasalolle vain väline visuaalisten ideoiden ja tapahtumien saattamiseksi systemaattisen taiteen viileän loogiseen asuun.

Mustavalkoisuus on seuraus siitä, että värit voisivat viedä katsojan huomion siltä, mitä maalausten rakenne kertoo. Painopiste on kinetiikassa, tilan ja liikkeen vaikutelman luomisesta tavalla, jonka vuoksi teokset ovat ei-esittävinäkin luonnonilmiöiden kaltaisia.

Kun värit tulevat mukaan, melkein kaikki muuttuu. Vaaleat, toisiaan lähellä olevat sävyt imevät itseensä ennen niin selkeät rakenteet. Syntyneet väriusvat palauttavat ajatukset jopa op-taidetta kauemmas, jälki-impressionisti Georges Seurat’n kehittämään pointillismiin, jossa yhdistyvät värinkäytön systemaattisuus ja impressionismin välittömyys.

Jussi Tiainen
Matti Kujasalo: Maalaus 13.3.2015, akryyli kankaalle.
Matti Kujasalo: Maalaus 13.3.2015, akryyli kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat