Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtolangoista kasvaa merkitysten labyrintti

Vesa-Pekka Rannikon näyttely on arvoituksellinen ja vahva.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka

Vesa-Pekka Rannikko: Foma 7.4. saakka Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3a). Ti-pe 11–17, la–su 12–16.

Vesa-Pekka Rannikon (s. 1968) näyttely on kuin dekkari, jossa ei ole ruumista eikä murhaajaa, mutta sitä enemmän johtolankoja. Tai se on epätahtinen kellopeli, jonka kiinnekohta todellisuuteen oli kevätpäivän tasaus 20. maaliskuuta.

Näyttely koostuu neljästä videoinstallaatiosta ja kolmesta kipsivaloksesta. Siihen kuuluvat myös gallerian ikkunoihin kiinnitetyt kalvot, jotka aurinkoisina päivinä värjäävät tilan ja kytkevät kaiken sisällä olevan, katsojat mukaan luettuna, osaksi kokonaisuutta.

Kukin videoteos koostuu kahdesta eri pituisesta ja läpikuultavalle pinnalle toisiaan vasten heijastetusta luupista, joiden synnyttämien yhdistelmien määrä on lähes loputon. Sama koskee videoissa vilahtavia tekstikatkelmia. Koneiden osilta näyttävät kipsivalokset tuovat mieleen tilan aikaisemman käytön.

Tulos on monikerroksinen ja moneen suuntaan haarautuva merkitysten labyrintti, jota edelleen hämärtää Rannikon laatima sanaluettelo.

Jos tavoitteena on johtolankojen sotkeminen ja katsojan heittäminen oman onnensa nojaan, tilanteeseen vailla käyttöohjetta, Rannikko onnistuu hyvin. Kokemus ei ole lainkaan epämiellyttävä maailmassa, jossa niin paljon tarjoillaan valmiina ja selitykset ovat klikkauksen päässä.

Kokemus alkaa siitä, mihin ymmärtäminen loppuu. Rannikon näyttely on arvoituksellinen ja sen vahva tunnelma säilyy mielessä pitkään. Graafisen pelkistetyt teokset huokuvat menneen modernismin melankoliaa. Ne tuovat mieleen dadaistien kollaasit ja ensimmäisten James Bond -leffojen aloitukset.

Kaksi pysäytyskuvaa Vesa-Pekka Rannikon videoinstallaatiosta Pyth, 2016
Kaksi pysäytyskuvaa Vesa-Pekka Rannikon videoinstallaatiosta Pyth, 2016
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat