Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laimeahkoa residenssitaidetta Sarvisalosta

Taidehallin Zabludowicz Collection -näyttely esittelee teoksia yhdeksältä taiteilijaresidenssissä työskenneeltä taiteilijalta.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Juhani Niiranen / HS
Taiteilija Antti Laitisen Kaarnavene (2010) kuuluu Zabludowiczien kokoelmaan. Sillä Laitinen seilasi Viron Naissaareen.
Taiteilija Antti Laitisen Kaarnavene (2010) kuuluu Zabludowiczien kokoelmaan. Sillä Laitinen seilasi Viron Naissaareen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kuvataide Zabludowicz Collection 24.4. saakka Helsingin Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

Sanottakoon se heti: tämä näyttely ei ole aivan sitä mitä sen nimi lupaa. Se ei esittele Anita ja Poju Zabludowiczin laajaa nykytaiteen kokoelmaa, vaan teoksia yhdeksältä taiteilijalta, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat työskennelleet keräilijäparin ylläpitämässä taiteilijaresidenssissä Sarvisalossa Porvoon lähellä.

Sarvisalo kummittelee kulisseissa, vaikka vain osa näyttelystä viittaa saareen suoraan.

Teoksia yhdistää vierauden ja matkalla olemisen tunne, etäisyys omaan työhuoneeseen ja arjen rutiineihin, syitä joiden vuoksi residensseihin usein hakeudutaan.

Tyypillinen residenssiteos on yhdysvaltalaisen Corin Hewittin (s. 1971) video, joka näyttää ulkokuvaa yhdestä Sarvisalon mökistä. Ääniraita on kuitenkin talon sisältä, mikä kääntää perinteisen arkkitehtuurikokemuksen nurin päin.

Residenssiteos on myös yhdysvaltalaisen Sam Fallsin (s. 1984) teos, jossa vanhasta venevajasta tuli maallinen katedraali, kun sen päätykolmion laudoitus vaihtui värillisiksi lasilevyiksi. Taidehallissa on esillä teoksen valokuvaversio.

Hieman laimean kokonaisuuden tähtihetkiä ovat Antti Laitisen (s. 1975) Sarvisalossa rakentama kaarnalaiva, jolla hän rohkeasti purjehti Suomesta Viron rannikolle, ja kanadalaisen Erin Shirreffin (s. 1975) videoelokuva.

Internet-ajan teos dokumentoi taiteilija James Turrellin Arizonassa sijaitsevan maataideprojektin, mutta Googlen tarjoamien kuvien kautta, menemättä paikan päälle. Näyttelyn vaikuttavin teos on irlantilaisen Laura Buckleyn (s. 1977) Sarvisaloon toteuttama tilausteos Kilvet (2012).

Se on jäntevä seinänmittainen videofresko, jota katsoo mielellään, pitkään ja väsymättä.

Juhani Niiranen / HS
Irlantilaisen Laura Buckleyn videofresko Kilvet (2012).
Irlantilaisen Laura Buckleyn videofresko Kilvet (2012).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat