Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hulttion tie on näyttävä ooppera helpon elämän vaaroista

Igor Stravinskyn teos katsoo vanhaa musiikkia 1900-luvun linssien läpi.

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Hulttion tie -oopperan bordellikohtaus näyttää kaupunkielämän paheellisuuden.
Hulttion tie -oopperan bordellikohtaus näyttää kaupunkielämän paheellisuuden. Kuva: Heikki Tuuli

Ooppera Igor Stravinskyn Hulttion tie Kansallisoopperassa. Ohjaus Dmitri Bertman, lavastus Hartmut Schörghofer, puvustus Erika Turunen, valaistus Thomas Hase, koreografia Edvald Smirnov, kuoron valmennus Marge Mehilane ja Marco Ozbić. Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro, joht Eivind Gullberg Jensen. Marianna Henriksson, cembalo. Rooleissa mm. Steve Davislim, Hanna Rantala, Tuomas Pursio, Päivi Nisula, Koit Soasepp, Juha Riihimäki, Merle Silmato ja Juha Eskelinen.

Suomen kansallisoopperan uusi tuotanto Igor Stravinskyn Hulttion tiestä on visuaalisesti komea, monin tavoin mielenkiintoinen esitys. Puvustaja Erika Turunen ja lavastaja Hartmut Schörghofer ovat luoneet teokseen rikkaan näyttämökuvan, jossa on ylikierroksille vedettyä burleskiestetiikkaa ja ironisesti tulkittua pastoraalikuvastoa – sekä teoksen loppupuolella aivan silkkaa kauneuttakin, ilman etäännytystä.

Kahdesta edellisestä syntyy oopperan perusjännite. Nuorella Tom Rakewellillä olisivat asiat hyvällä mallilla, kaunis morsian ja appiukon järjestämä työpaikka odottamassa, mutta hän tunteekin vetoa helppoon elämään ja lähtee maalaisidyllistä elostelemaan pääkaupungin houkutuksiin. Paholaisen johdattamana hulttion tie kulkee vääjäämättä kohti hautausmaata.

1950-luvun alussa valmistunut Hulttion tie huipensi Stravinskyn uusklassisen tyylikauden, jonka jälkeen hän kiinnostui 12-säveljärjestelmästä. Mutta vielä Hulttion tiessä on kuultavissa uusklassista Stravinskya kaikkine kiehtovine piirteineen, vanhojen musiikkityylien katsomista 1900-luvun modernismin linssien läpi. Stravinsky pureutui vanhaan analyyttisesti ja toi sen rakenteet esiin uudessa muodossa.

Tätä estetiikkaa myös Kansallisoopperan tuotannon esillepano noudattaa, esimerkiksi Erika Turusen puvustuksessa, jossa kuorolaisilla saattaa olla päällään vaikkapa 1700-lukulaisen vannehameen vanne – siis pelkkä kehikko ilman varsinaista kangasta.

Kapellimestari Eivind Gullberg Jensenin johtama Kansallisoopperan orkesteri tulkitsi Stravinskyn orkesteritekstuureja hyvin, vaikka vielä sähäkämpiäkin, läpikuultavampiakin sävyjä orkesterista voisi irrota. Varsinkin teoksen alussa orkesteri peitti laulajia niin, ettei sanoista saanut oikeastaan mitään selvää.

Tekstityslaitteestakaan ei tällä kertaa saanut paljonkaan tukea, sillä libretossa on paljon tekstiä, ja tekstityksiin sen asiasisältö on tiivistetty tiukkaan pakettiin. Silti erot lauletun ja tekstitetyn välillä olivat myöhemminkin vähän kummallisia: kun Anne Truloven ensimmäisen näytöksen aariaan viitataan yleensä sen alkusanojen mukaan nimellä No word from Tom, on outoa että tekstityslaitteessa lukeekin ”No word from the city”.

Dmitri Bertmanin ohjauksessa kolminäytöksinen Hulttion tie esitetään yhden väliajan katkaisemana, ja se sijoittuu toisen näytöksen puoliväliin. Tämä jakaa teoksen sopiviin tunnin kestäviin puoliskoihin, mutta toisaalta se myös laimentaa joitakin teoksen jippoja, esimerkiksi parrakkaan naisen, Turkkilaisen Baban aarian, joka jää kesken toisessa näytöksessä ja jatkuu kolmannessa. Väliaika siinä välissä vahvistaisi paluun vaikutusta.

Ensi-illassa varsinkin Annen ja Tomin roolit laulaneet Hanna Rantala ja Steve Davislim esiintyivät vakuuttavasti jo teoksen ensimmäisellä puoliskolla, mutta parhaimpaan ääneensä laulajat lämpenivät väliajan jälkeen. Davislimin tenori soi vapautuneesti, ja Nick Shadowin, siis Tomia harhaan johtavan paholaisen roolin laulaneen Tuomas Pursion baritonissa oli komeaa terästä.

Päivi Nisula teki kelpo luonneroolin Turkkilaisena Babana, samoin Juha Riihimäki Sellem-huutokauppakeisarina ja Merle Silmato Mother Goosena eli bordelliemäntänä. Koit Soasepp lauloi vakaasti hyvisroolissaan Annen isänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat