Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasper Strömmanin Tallipiällikkö on miellyttävästi sulava kokonaisuus

Vuoden 2013 graafisen suunnittelijan ensimmäisen oman sarjakuvaromaanin pääosassa on autotallissa asuva pahansisuinen tonttu.

Kulttuuri
 

Kasper Strömman: Tallipiällikkö. WSOY. 86 s.

Kasper Strömman on rakentanut itsestään ihailtavan johdonmukaisen tuotemerkin. Liioittelevaan lakonisuuteen ja erilaisiin ajatusleikkeihin nojaava huumori ovat tunnistettavissa kaikesta, mitä Strömman julkisuuteen tekee.

Tekstin ja kuvan yhdistäminen on Strömmanin ominta alaa. Aikaisemmin hän on kuvittanut sisarensa Nora Strömmanin lastenkirjoja, ja sisarukset ovat yhdessä kehittäneet absurdista naiiviudesta ponnistavan kerronnan.

Samaan absurdiin naiiviuteen nojaa myös Strömmanin ensimmäinen kokonaan oma täyspitkä sarjakuvaromaani Tallipiällikkö, tosin nyt aikuisille suunnattuna.

Nimihenkilönä on Tallipiällikkö, autotallissa majaileva pahansisuinen tonttu. Sitäkin pahansisuisempi tonttu on huomatessaan toistuvasti jäävänsä söpön pikku statistin rooliin ihmisten parisuhdedraamojen koukeroissa.

Kiitollisimmaksi henkilöhahmoksi kasvaa pariinkin sananlaskuun nojaava norsu, joka siirtyy olohuoneesta posliinikauppaan. Tämän tapaisissa yksinkertaisen nokkelissa ajatusleikeissä Strömman on parhaimmillaan.

Albumin piirrosjälki on korostetun pelkistettyä. Tätä korostaa monotoninen ruutujako: kuusi samankokoista ruutua jokaisella sivulla, ei poikkeuksia säännöstä. Siis samalla kaavalla, jolla peruskoulun kuvaamataidon tunnilla opeteltiin sarjakuvan piirtämisen perusteita.

Yksinkertaisuus on kuitenkin hämäystä. Todellisuudessa Tallipiällikön tyyli on tarkasti valjastettu palvelemaan Strömmanin korkeinta kiinnostuksen kohdetta: tarinaa. Sitä kuljettavat sekä hellyyttävän muodottomat hahmot, jotka ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan äärimmäisen ilmeikkäitä, että runsas mutta selkeä dialogi.

Piirrosjälki saa rytmiä sivujen värien vaihtelusta, joka ikään kuin jakaa tarinaa alalukuihin.

Kaikkinensa Tallipiällikkö on miellyttävästi sulava kokonaisuus, kuten vuoden 2013 graafiselta suunnittelijalta sopii odottaakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat