Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Batman v Superman on iso supersankaritarina, joka kärsii liiasta vakavuudesta

Kulttuuri
 
Clay Enos
Batman (Ben Affleck) ja Superman (Henry Cavill) ottavat yhteen ensimmäistä kertaa valkokankaalla.
Batman (Ben Affleck) ja Superman (Henry Cavill) ottavat yhteen ensimmäistä kertaa valkokankaalla. Kuva: Clay Enos

Jännitys Batman v Superman: Dawn of Justice, ohjaus Zack Snyder, pääosissa Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg. 152 min. K12.★★★

Hieman yllättäen, Batman ja Superman, kaksi ehkä kaikkein tunnetuinta supersankaria, ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa samassa näytellyssä elokuvassa.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Ohjaaja: Zack Snyder

Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

USA 2016

Jännitys

Kesto: 152

Ikäraja: K-12

Ymmärrettävästi, ohjaaja Zack Snyderin elokuvalta odotetaan suuria. Snyder ainakin tuntee supersankarigenren. Hän on ohjannut esimerkiksi Watchmenin ja tämän elokuvan edeltäjän Man of Steel.

Batman v Superman: Dawn of Justice jatkaa Man of Steelin hengessä ja yrittää samalla luoda vähän Watchmenin kaltaista kronikkaa suurista sankareista ja pienistä ihmisistä.

Kuten Snyderin aiemmat supersankarielokuvat, Batman v Superman on synkkä, vakava ja kaikin tavoin iso elokuva. Maailmankuva on musta ja huumori vähissä, kun Batman, Yhdysvallat ja koko ihmiskunta yrittää jotenkin tulla toimeen sen kanssa, että Superman, käytännössä jumalallisia voimia omaava avaruuden muukalainen, kävelee heidän joukossaan. Voiko häneen luottaa?

Elokuva alkaa Man of Steelin loppukohtauksesta, jossa Superman pistää Metropolis-kaupungin säpäleiksi taistellessaan avaruuden muukalaisia vastaan. Kun Superman taistelee avaruusolioita vastaan taivaalla, Batman eli Bruce Wayne ( Ben Affleck ) yrittää pysyä hengissä katutasolla, tavallisten ihmisten seassa, kun pilvenpiirtäjä toisensa jälkeen kaatuu päälle.

Affleckin Batman on kyyninen ja väsynyt mies, joka on hakannut rikollisia pimeillä kujilla kaksikymmentä vuotta. Hän sanoo apurilleen, hovimestari Alfredille ( Jeremy Irons ), että he ovat ”aina olleet rikollisia”.

Affleck ja Irons eivät onnistu luomaan samanlaista yhteyttä Waynen ja Alfredin välille kuin Christian Bale ja Michael Caine tekivät samoissa rooleissa Christopher Nolanin Batman-elokuvissa.

Henry Cavill on näyttelijänä jäykän etäinen, mikä sopii Supermaniin. Mutta Cavill ei saa tämän siviili-identiteettiin Clark Kentiin tarvittavaa lämpöä. Amy Adams Clarkin naisystävänä Lois Lanena yrittää parhaansa mukaan kantaa parin tunteita yksin.

Jesse Eisenberg tuo Lex Luthorin nykyaikaan, mutta pääsee vauhtiin vasta aivan lopussa. Gal Gadotin Wonder Womanille on kirjoitettu kovin ohut rooli.

Snyderin ohjaus on mittakaavaltaan valtava ja se on elokuvan suurin ansio. Supermanin aiheuttamaa kriisiä käsittelevä ensimmäinen puolisko vetää mukaansa. Batmanin ja Supermanin väistämätön taistelu on – tietysti – erinomaisen näyttävää toimintaa.

Elokuvan loppupuolella mukaan astuva vihollinen on valitettavasti täysin tusinatavaraa ja elokuvan loppu mielenkiinnotonta mättöä.

Elokuvan suurin ongelma on kuitenkin sen vakavuus. Snyder yrittää yhdistää Nolanin maanläheisten Batman-elokuvien synkkyyden perinteiseen supersankaritarinaan, jossa on ylimaallisia voimia omaavia olentoja, kuten Superman. Se ei oikein onnistu. Marvelin Avengers on asettanut tässä riman korkealle. Marvelin elokuvat osaavat olla ottamatta itseään liian vakavasti ja ovat siksi elävämpiä.

Rinnastus Marveliin on olennainen. Batman v Superman on sarjakuvafirma DC:n ja elokuvayhtiö Warnerin ensimmäinen kunnon yritys vastata kilpailijoidensa Marvelin ja Disneyn Avengersin ympärille rakentamalle elokuvaperheelle.

Snyder onnistuu luomaan tunnun maailmasta, jossa elää muitakin sankareita kuin Superman. Dawn of Justice -nimi viittaa tulossa olevaan Justice League -sankariryhmän elokuvaan. Batman v Supermanissa vilahtavat sen muutkin sankarit. Zack Snyder on ohjaamassa ryhmän ensimmäisen yhteisen elokuvan ensi vuonna ja sen jatko-osan kaksi vuotta myöhemmin.

Oikaisu: Toisin kuin arviossa aiemmin sanottiin, Zack Snyder ei ole ohjannut X-Men elokuvia.

Clay Enos
Superman (Henry Cavill) joutuu oikeuteen vastaamaan teoistaan.
Superman (Henry Cavill) joutuu oikeuteen vastaamaan teoistaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat