Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stuart Wreden energiasyöpöt teokset avaavat yhteyksiä ihmisen, luonnon ja kosmoksen välille

Mittava hiilijalanjälki verottaa kauniiden teosten pisteitä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Stuart Wrede
Stuart Wrede: Elämän puutarha. Elämänpuu, 2012, stillkuva videosta.
Stuart Wrede: Elämän puutarha. Elämänpuu, 2012, stillkuva videosta. Kuva: Stuart Wrede

Stuart Wrede: The Garden of Life 16.5. saakka Amos Andersonin taidemuseossa (Yrjönkatu 27). Ma, to, pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17.

Amos Andersonin taidemuseolla on pitkä historia 1970-luvulla muotoutuneen Elonkorjaajat-ryhmän jäsenten esittelyissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Vuonna 1976 alkanutta perinnettä jatkaa arkkitehti ja kuvataiteilija Stuart Wreden (s. 1944) ensimmäinen yksityisnäyttely.

Nykyisin Tukholmassa ja Loviisassa asuva Stuart Wrede on luonut uransa pääosin Yhdysvalloissa. Hän on muun muassa johtanut New Yorkin Modernin taiteen museon MoMA:n arkkitehtuuri- ja designosastoa 1985–1992.

Kuvataiteilijana Wrede on 1970-luvun maataiteen ja minimalismin perillinen. Hän suosii yksinkertaisia geometrisia muotoja, luontoon liittyviä materiaaleja ja nopeasti avautuvaa symboliikkaa.

Yhdysvaltalaisen perinteen mukaisesti hänen projektiensa toteuttaminen edellyttää paitsi koneita ja laitteita, usein myös pysyviä muutoksia maisemaan vastakohtana eurooppalaiselle maataiteelle, jossa jalanjälki riittää.

Näyttely esittelee Wreden luonnoksia, veistoksia sekä hänen suunnitelmansa laajaksi puutarhateokseksi Elämän puutarha.

Teos on eräänlainen henkilökohtainen Stonehenge, joka pyrkii avaamaan filosofisia yhteyksiä ihmisen, luonnon fysikaalisten elementtien ja lopulta koko kosmoksen välille.

Wreden teoksissa on ajatuksen, muodon ja materiaalien kauneutta, mutta niiden ilmeisen mittava hiilijalanjälki verottaa pisteitä.

En uskalla arvailla, millaisia kilowattimääriä kaikkien hänen suihkulähteidensä ja jääpintaisten veistostensa ylläpito edellyttää jo tässä näyttelyssä, saati sitten Elämän puutarhassa.

Stella Ojala
Stuart Wrede: Ur Monument III, 2016, jää, alumiini, kompressori.
Stuart Wrede: Ur Monument III, 2016, jää, alumiini, kompressori.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat