Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi näyttely todistaa, että Musiikkitalon Hauen veistäjä on ehkä Suomen omaperäisin taiteilija

Oululaisveistäjä Reijo Hukkasen esiintymiset ovat harvinaista herkkua

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Reijo Hukkanen: Näkötorni, 2016, sekatekniikka.
Reijo Hukkanen: Näkötorni, 2016, sekatekniikka.

Veistostaide Näkötorni. Reijo Hukkasen veistoksia 24.4. saakka Galleria Ama (Rikhardink. 1).

En usko liioittelevani, kun sanon, että oululainen kuvanveistäjä Reijo Hukkanen (s. 1946) on yksi omaperäisimpiä Suomessa tällä hetkellä työskenteleviä taiteilijoita. Hänen teoksensa eivät tuo mieleeni yhtään yksittäistä taiteilijaa tai tyylisuuntaa. Ne ovat kollaaseja kolmannessa potenssissa, toisiinsa kietoutuvien materiaalien, tekotapojen ja ajatuksellisten lankojen säkenöiviä koosteita.

Reijo Hukkanen: Askelmerkki, 2001–2016, sekatekniikka.
Reijo Hukkanen: Askelmerkki, 2001–2016, sekatekniikka.

Hukkasen esiintymiset ovat viime aikoina olleet harvinaista herkkua. Hänen edellinen Helsingin-näyttelynsä oli 2006. Välin mahtuu vain suuri haukiveistos, joka nousi Musiikkitalon viereen 2012.

Tyypillinen Hukkasen teos tuo mieleen värikkään rikkakasan, jonka tuulenpyörre on nostanut ilmaan ja valo viimeistellyt käsittämättömäksi aarteeksi. Se koostuu suuresta määrästä osia ja aineksia, joista on vaikea sanoa, ovatko ne kaikki taiteilijan tekemiä vai löytöjä, jotka kuin magneetin vetäminä ovat tarttuneet teoksen pintaan.

Reijo Hukkanen: Kulosavu, 2015, sekatekniikka.
Reijo Hukkanen: Kulosavu, 2015, sekatekniikka.

Yksi runsauden seurauksista on, että teokset kaihtavat sanoja ja määritelmiä. Niistä on toki helppo puhua, mutta sanottavaa syntyy nopeasti niin paljon, että tekee mieli olla hiljaa, nauttia ja ihmetellä.

Teoksia tulee katsoa matkan päästä ja aivan läheltä. Yksityiskohtien kukinnot tuovat mieleeni esimerkiksi Orhan Pamukin romaanit, joissa suuren kokonaisliikkeen rinnalla kulkee koko ajan miniatyyrimittaisten tapahtumien taso.

On myös nostettava hattua Hukkasen kärsivällisyydelle ja kekseliäisyydelle.

Teoksista erottuvien muotojen, kuvioiden ja värikorallien nikkarointi ja toisiinsa sovittaminen on täytynyt merkitä lähes loputonta työtuntien määrää. Tulos on kuitenkin täynnä puhdasta luomisen iloa.

Yhtään tuskaista hikipisaraa näyttelystä ei löydy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat