Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimusiikki aaltoili mukavan viihdyttävästi

Nykysäveltäjien luontosuhde on rationaalisempi kuin romantikoilla.

Kulttuuri
 

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Jaakko Kuusisto, kapellimestari, Dejan Lazić, piano. – Kuusisto, Klami.

Luonto on edelleen monille säveltäjille ehtymätön inspiraation lähde. Romantikot kokivat luonnossa uskonnollisia elämyksiä ja loihtivat lumoavia mystisiä sävelvisioita.

Luontomystiikka ei ole kadonnut kokonaan nykysäveltäjienkään teoksista, vaikka heidän luontosuhteensa on romantikkoja paljon rationaalisempi .

HKO:n konsertissa kuultiin kaksi Jaakko Kuusiston teosta, orkesterialkusoitto Leika ja pianokonsertto op. 33. Kumpikin synnyttää mielikuvan merimaisemasta, ja kantaesityksensä saanut pianokonsertto on kuin suoraa jatkoa Leikan meritunnelmille.

Leika on islantia ja tarkoittaa leikkiä. Kun kuulee islantilaista nykymusiikkia, meren aaltojen liikkeet ja tuulen puhallukset ovat niissä usein vahvasti läsnä. Tavallaan Leika onkin islantilaishenkinen teos.

Leikan pohjoinen meri ei ole lyijynraskas, vaan soolo-osuuksien valoisaa leikkiä etupäässä rauhallisesti aaltoilevan, rannattoman merinäkymän yllä.

Pianokonserton soolo- ja orkesterikulut tuntuvat saaneen alkunsa aaltojen liikkeestä, liplatuksesta, keinunnasta ja kuohunnasta. Jouset soittivat alkujaksossa meren pitkähengitteistä melodista laulua, samalla kun kroatialainen pianosolisti Dejan Lacić kutoi minimalistisesti väreilevää kudosta rannattoman pinnan ylle.

Mystiseksi tunnelma muuttui keskijaksossa, joka kuvaa yöllistä, liikkumatonta pimeää merta. Hiljaisuuden keskellä kuuli merimaailman vaimeita ääniä ja melkein näki reimarien tuikintaa. Kun kontrabassot alkoivat murista syvällä, syntyi jännittävä kuuloaistimus kaukaa kyntävästä laivasta.

Lazić leikitteli alkupuolella kirkkaan kevyesti ja eläytyi keskijaksossa meriyön salaperäisyyteen. Loppujaksossa merenkäynti yltyi ja vihurit puhalsivat. Nyt solistit pääsi briljeeraamaan säihkyvän nopealla ja tulisesti iskevällä taituruudella.

Yleisö nautti uusromanttisävyisistä, viihdyttävistä meritunnelmista, jotka saivat säveltäjän johdolla autenttisen tulkinnan.

Merimaisemat vaihtuivat päätösnumerossa Uuno Klamin Kalevala-sarjan maamystiikkaan. Kuusiston selkeästi lyövässä otteessa Klamin arkaistinen hurmio soi komeasti kuten pitkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat