Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvakudos on kuin kevyt piirustus

Wienissä asuva Päivi Vähälä on tekstiilitaiteen tekijänä huippuluokkaa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Päivi Vähälä: Punainen, 1998, kuvakudos, silkki.
Päivi Vähälä: Punainen, 1998, kuvakudos, silkki.

Tekstiilitaide Päivi Vähälä: Drawings 29.4. saakka Artag Galleryssa (Hietalahdenkatu 10). Ke–pe 14–18, la–su 12–16.

Tekstiilitaiteilija Päivi Vähälä (s. 1954) on asunut Wienissä vuodesta 1979 ja luonut uransa pääasiassa Itävallassa. Suomessa hänen teoksiaan on nähty harvoin, Helsingissä tuskin lainkaan.

Siksi hänen seitsemän kuvakudoksen pienoisretrospektiivinsä on sekä yllätys että paikallaan. Varhaisin esillä olevista teoksista on vuodelta 1980, uusin tältä keväältä.

Vähälän taiteen idea käy ilmi näyttelyn piirustuksia tarkoittavasta nimestä. Silkkiä, pellavaa ja puuvillaa yhdistävien teosten ilme on kauttaaltaan ilmava ja luonnosmainen.

Ohuet viivastot ja läiskät sekä vaaleat, toisiinsa sulautuvat sävyt tuovat mieleen akvarellien keveyden. Siellä täällä vilahtava valkoinen puuvilla toimii silkin rinnalla kuin peittävä maali.

Ei tarvitse olla tekstiilitaiteen asiantuntija ymmärtääkseen, että Vähälä on tekijänä huippuluokkaa. Hänen ilmaisunsa on tarkkaa ja sävyissään rikasta ja vaatii epäilemättä aikaa ja kärsivällisyyttä.

Rinnakkainen ura taidemaalarina näkyy selvästi Vähälän kuvakudoksissa. Ne ovat tyylillisesti lähellä 1980-luvun eurooppalaista informalismia, joka suosii maavärejä ja jossa vapaasti leijuvaan muotokieleen sekoittuu figuratiivisia aiheita ja kuin uniin viittaavia, puoliksi hajamielisiä merkkejä.

Vähälän osaaminen näkyy ennen kaikkea vaivattomuudessa, jolla hän siirtää piirustuksille ja akvarelleille ominaisen välittömyyden hitaasti ja huolellisesti toteutettuihin kuvakudoksiinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat