Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykän kokoiset ja valtavat maalaukset vuorottelevat arvoituksellisessa näyttelyssä

Laura Wesamaan maalaukset makaavat lattialla ja takertuvat pylväisiin.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
SIC
Näkymä Laura Wesamaan näyttelystä. Oikealla osa teoksesta Maan kuorta.
Näkymä Laura Wesamaan näyttelystä. Oikealla osa teoksesta Maan kuorta. Kuva: SIC

Maalaustaide Laura Wesamaa: Siementavu ratsastaa energian hevosella 1.5. saakka SIC-galleriassa (Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6 C). To–pe 11–18, la–su 12–16.

Maalaus ei kuole koskaan, se vain muuttaa muotoaan. Tämä ajatus jäi leijumaan mieleeni, kun poistuin Laura Wesamaan (s. 1979) kokonaisvaltaisesta, installaation kaltaisesta näyttelystä.

Wesamaan teokset eivät ole maalauksia niiden totutussa merkityksessä. Ne ovat haaleita värikenttiä, liian läikehtiviä ja akvarellimaisia ollakseen yksivärisiä ja liian yksivärisiä tai yksinkertaisia ollakseen juuri muuta kuin maalia kankaalla.

Esillepano korostaa maalausten esineellisyyttä ja läsnäoloa todellisessa tilassa. Ne nojaavat seinään, peittävät osan oviaukosta, makaavat lattialla ja takertuvat pylväisiin. Osa niistä on hyvin suuria, osa kännykän kokoisia.

Mittakaavojen ääripäät tekevät minut tietoiseksi omista mitoistani, tunnen astuneeni Liisan ihmemaahan. Samalla tunnen itseni hieman kömpelöksi ja minun on koko ajan katsottava mihin astun.

Wesamaa ei ole kuitenkaan kokonaan hylännyt kuvaa, hän on vain avannut sen samaan tilaan missä itse olen.

Kun ohuen järviruo’on piirtämä viiva asettuu minun ja värillisen kankaan väliin, syntyy tilallinen suhde, kuvan alkeismuoto, joka tosin on jatkuvasti muuttuva.

Apuun tulee kuivan ja kuolleen oloinen ruukkukasvi, joka ”luonnollisen kokoisena” kytkee leijuvat elementit todellisuuteen.

Samaa tarkoitusta palvelevat myös kaksi suurennetun sormenjäljen kaltaista maalausta, joilta tämä mietteliäs ja hienovireinen, nykytaiteen valtavirrasta poikkeava näyttely on saanut arvoituksellisen nimensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat