Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raivoa, matkoja, kehon kulumista – Alpo Aaltokoski teki tanssiteoksen elämästään ja urastaan

30-vuotistaiteilijajuhlassa nähdään sekä ensimmäinen että viimeisin pitkä soolo

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Stefan Bremer
Tanssitaiteilija ja koreografi Alpo Aaltokoski 30-vuotistaiteilijajuhlateoksessaan Navigatio.
Tanssitaiteilija ja koreografi Alpo Aaltokoski 30-vuotistaiteilijajuhlateoksessaan Navigatio. Kuva: Stefan Bremer

Ennen yli viisikymppinen tanssija oli yli-ikäinen, ei enää. Koreografi Alpo Aaltokoski, 58, on yksi nykytanssin keskipolven tekijöistä, joka juhlii 30-vuotista uraansa tanssien.

Uusimmassa teoksessaan Navigatiossa tanssija katsoo menneeseen. Siihen mahtuu paljon: ammatti sosiaalialalla, tanssitaiteen maisterina, Teatterikorkeakoulun apulaisprofessorina, Täydenkuun tanssien taiteellisena johtajana ja yli 50 teoksen koreografina. Pyhäjärven poika on kulkenut myös pitkän matkan Latinalaiseen Amerikkaan ja kehittänyt yhteistyön nicaragualaisten tanssijoiden välillä.

Navigatio on henkilökohtainen, tunnelmaltaan riipaiseva ja avoin. Soolossa Aaltokoski kulkee ahdistuksen ja ilon tiloista räjähtävän raivon partaalle, paljastaa kehonsa herkkyyksiä ja jännitteitä.

Taiteilijatapaamisessa esityksen jälkeen hän kertoi, ettei enää pelkää olla avoin:

”Tässä iässä voin olla juuri sellainen kuin olen, ei tarvitse esittää muuta. Olen pohtinut sooloa jo useamman vuoden, mutta oli vaikea olla itsensä koreografi”, Aaltokoski sanoi.

Edetäkseen hän loi tiukan työmetodin. Päivässä piti syntyä minuutti valmista, viiden tunnin salityöskentelyn tuloksena. Sen hän videoi. Lopulta minuutteja kertyi kaksi ja puoli tuntia, joista tiivistyi kolmen vartin teos. ”Halusin työstää matkan varrelta mukaan jääneitä liikkeellisiä kiintopisteitä, navigoida niiden avulla mennyttä”, tanssija kertoi.

Teoksen voima ja vahva henki syntyy tanssijan ja lavalla soittavien muusikkojen Jussi Jaakonahon ja Joonas Wideniuksen yhteistyönä.

”Löysin Joonaksen Katri Helenan konsertin orkesterista. Tajusin heti, että hänet minä haluan”, Aaltokoski sanoi.

Stefan Bremer
Alpo Aaltokoskea säestävät muusikot Joonas Widenius (vas.) ja Jussi Jaakonaho.
Alpo Aaltokoskea säestävät muusikot Joonas Widenius (vas.) ja Jussi Jaakonaho.

Teoksessa kitaroiden teemat räjähtävät säröiseksi äänivalliksi, hakkaavat tahtia, nousevat flamencomaisiin tehoihin ja palautuvat kauniiseen melodiaan. Upeaa, hetkessä elävää, mieltä ja korvia ravitsevaa!

”Me seuraamme Alpoa, ja hän kuuntelee meitä”, kertoi Widenius tapaamisessa.

”Usein nykytanssissa käytetään elektronista ääninauhaa. Pelätäänkö kauneutta?” pohtii Jaakonaho. ”Nauhamusiikki ei armahda, mutta kun me soitamme, kun Alpo tanssii, jokainen ilta on hieman erilainen.”

Lähikontakti tuo kotoisuutta, joka on yksi elämän kiintopisteitä etsivän Navigationín teema.

30-vuotisjuhlaillan ympyrän sulki De Una Semilla (1995). Se on Aaltokosken ensimmäinen soolo ja perustuu opetuskokemuksiin sisällissodasta toipuvassa Nicaraguassa.

”Ahdistuin pahasti lasten nälänhädästä ja kurjuudesta. Nykytanssin sijaan tarvittiin leipää! Paikallisten kysymys, pitääkö meidän olla henkisestikin köyhiä, palautti uskoni taiteen merkitykseen.”

Stefan Bremer
Yeinner Chicas tanssii teoksessa De Una Semilla.
Yeinner Chicas tanssii teoksessa De Una Semilla.

Nyt hypnoottisen, alisiin ja ylisiin maailmoihin vievän teoksen esitti nicaragualainen Yeinner Chicas. Hänellä on taito kääntää pieninkin kehon aaltoilu isoksi, mielen kerroksia avaavaksi näyksi. Teoksessa Aaltokosken lempeä, kehoa kuunteleva ja tiukkojen paikkojen sitkeitä voimavaroja vaativa käsiala näkyy kirkkaana. Sillä on kirjoitettu yksi tärkeä pala suomalaisen nykytanssin historiaa.

Tanssia ja musiikkia yli kulttuurirajojen. Alpo Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhla Aleksanterin teatterissa 4.–13.5.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat