Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mari Sunnan henkilökuvista kasvaa sieluntila

Omaperäisen maalarin työt muodostavat mieleenpainuvan kokonaisuuden

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Mari Sunna: Silent Singer, 2016, öljy kankaalle. (= GA5159)
Mari Sunna: Silent Singer, 2016, öljy kankaalle. (= GA5159)

Maalaustaide Mari Sunna: Before Whisper 22.5. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Oikean maalarin tunnistaa siitä, että hänen teoksissaan on aina viime kädessä kyse maalaustaiteesta. Berliiniin asettunut Mari Sunna (s. 1972) on rohkea ja omaperäinen maalari, jonka ilmaisuasteikko ulottuu pop-taiteen räväkkyydestä abstraktion rajoille ja herkkävireisiin henkilökuviin.

Sunnan teosten lajityyppi on nimenomaan henkilökuva. Oli maalauksen ulkoasu miten abstrakti tai viitteellinen hyvänsä, siinä voi aina tunnistaa jotain ihmisen tai hänen kasvojensa kaltaista. Tai päinvastoin, perinteinen ihmishahmo tarjoaa hänelle puitteet seikkailuun, jonka ratkaisu selviää vasta hänen venytettyään sen piirteet ratkeamisen rajalle.

Maalauksissa toistuvat nainen tai naisen kasvot. Miehiä ei 1990-luvun lopussa debytoinut Sunna ole muistini mukaan maalannut. Omakuvia hänen teoksensa eivät silti ole, pikemminkin eräänlaisia puolifiguratiivisia merkkejä, joita vahvan outouden tunteen ohella leimaa alttius psykologisille tulkinnoille. Kyse on sieluntiloista enemmän kuin näkyvästä maailmasta.

Intensiivisen ja ladatun sisällön vastapainoksi nousevat kaunis ja tarkka maalaustekniikka sekä monet muotoon liittyvät oivallukset.

On selvää, että Sunna on katsonut paljon maalaustaidetta ja tuntee sen perinteen laidasta laitaan.

Tietoiset tai alitajuiset viittaukset taiteilijoihin ja teoksiin, esimerkiksi Edvard Munchin Huutoon (1893) ja Andrei Rublevin ikoneihin, rikastavat hänen maalauksiaan ja houkuttelevat viipymään niiden seurassa. Kaunis ripustus viimeistelee mieleenpainuvan kokonaisuuden.

Gerhard Kassner
Mari Sunna: Over the Rainbow, 2016, öljy kankaalle.
Mari Sunna: Over the Rainbow, 2016, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat