Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teija-Tuulia Aholan teosten yltiöpäinen runsaus johtaa yllättävään rauhaan

Kimaltavista pinnoista löytyy viittauksia taiteen historiaan

Kulttuuri
 
Timo Valjakka

Maalauksia Teija-Tuulia Ahola: Elysium 22.5. saakka Galleria G:ssä (Pieni Roobertinkatu 10). Ti, to, pe 11–17, ke 11–18, la–su 12–16.

Kuvataiteessa koristeellisuus kääntyy helposti itseään vastaan, ellei sitä käytä niin yltiöpäisesti ja silti hallitusti kuin Teija-Tuulia Ahola (s. 1963). Uusissa teoksissaan hän ikään kuin heittäytyy koristeellisuuden tuolle puolen. Kiillon ja kimalluksen runsaus johtaa parhaimmillaan yllättävän rauhalliseen vaikutelmaan, myyttiseen onnelaan, johon hänen näyttelynsä nimi viittaa.

Picasa
Teija-Tuulia Ahola: Syksy, 2016, sekatekniikka.
Teija-Tuulia Ahola: Syksy, 2016, sekatekniikka.

Teokset näyttävät maalauksilta, mutta niiden kiiltävät, kuultavat ja valossa välkehtivät pinnat vaativat vilkaisua teosluetteloon. Sen mukaan Ahola on toteuttanut teoksensa ”erilaisin lehtimetallein, oksidoinnein, silkkipainolla ja värillisillä lakoilla. Niistä löytyy messinkiä, alumiinia, hopeaa sekä ripaus kultaa ja palladiumia”.

Erikoiset ja eksoottiset materiaalit kääntyvät nekin helposti itseään vastaan, itsetarkoitukselliseksi efektien tavoitteluksi, ellei niitä käytä niin kurinalaisesti kuin Ahola.

Hänen varsinainen valttinsa on kuitenkin siinä, miten hän sekoittaa kimalteleviin pintoihinsa viittauksia taiteen ja kulttuurin historiaan. Teoksista voi tunnistaa kuva- ja koristeaiheita esimerkiksi 1900-luvun alun symbolismista, impressionismista, jugendista ja japanilaisuuden ihailusta, joskus yhdessä ja samassa teoksessa ja omaan aikaamme päivitettyinä.

Tuloksena on eräänlaisia internet-ajan kulttuurille ominaisia hybridejä, teoksia jotka tuntuvat olevan kotonaan kaikissa paikoissa, kulttuureissa ja aikakausissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat