Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Animaationa Angry Birds on huipputasoa, mutta kiinnostaako lapsia kolmen aikuisen miehen vihanhallintaprojekti?

Elokuva on omimmillaan lopun taistelujaksossa.

Kulttuuri
 
Rovio Animation
Elokuvan päälintu on Red (kesk.). Muita lintuja kuvassa ovat Matilda (vas.) ja Terence.
Elokuvan päälintu on Red (kesk.). Muita lintuja kuvassa ovat Matilda (vas.) ja Terence. Kuva: Rovio Animation

Animaatio Angry Birds – elokuva. Ohjaus Fergal Reilly ja Clay Keitis. Äänirooleissa Jason Sudeikis / Riku Nieminen, Josh Gad / Antti Lang, Danny McBride / Joonas Saartamo. 97 min. S. ★★★

Angry Birds -elokuvan lopputeksteissä ei näy kovin monia suomalaisnimiä, mutta niitä lienee silti enemmän kuin missään tämän tason animaatioelokuvassa aiemmin. Alkuperäisen pelin suunnittelijoiden lista näyttää joka tapauksessa mukavan suomalaiselta.

Eli kyllä, Angry Birds -elokuvassa on ripaus suomalaistakin osaamista – ja huumoria – mukana. Elokuva jättää jälkeensä innostuneen fiiliksen, sillä loppupuoli on sen paras osio.

Animaationa Angry Birds on huipputasoa. Linnut ovat mainion näköisiä, ja niiden sulat kiiltelevät kauniisti. Ilmeissä ja liikkeissä on runsaasti koomista hienosäätöä, ja värimaailma on kaikkinensa yltiöpäisen runsas.

Elokuvan päähenkilö on Red, joka on ikänsä joutunut kärsimään tummista kulmakarvoistaan. Hänestä on kasvanut herkästi ärtyvä lintu, joka laukoo suoraan totuuksia ja turvautuu myös lievään väkivaltaan.

Huono käytös on ajanut hänet eristyksiin kotisaarella, jossa eletään auvoisessa onnelassa. Red elää yksin, ilman vaimoa ja pikkutipuja.

Redin raivarit vievät hänet vihanhallintakurssille, jossa hän tapaa tulevat kaverinsa, pelistä tutut Saken / Chuckin ja Pommin. Tuttuja ovat myös muun muassa joogahenkinen Matilda, joka vetää kurssia, sekä suuri totinen Tero.

Toiminnallinen vauhti vie heti mukanaan, mutta elokuvan yksi iso ongelma käy ilmi jo alussa. Red ja muutkin linnut ovat aikuisia, ja koko elokuva kertoo itse asiassa aikuisten miesten aggressioista.

Tästä seuraa se, että käsikirjoitus vilisee vitsejä, jotka tuskin ovat ainakaan pienempien lasten ulottuvilla, ja elokuvan koko perustunnelma on aikuisen ärtymyksen kyllästämää.

Mihin lapsikatsojan on oletettu samaistuvan?

Animaatioissa on usein aikuishahmoja, päähenkilöinäkin, mutta niiden vastapainoksi on yleensä luotu joko lapsia tai lapsenkaltaisia olentoja, kuten Itse ilkimyksen minionit.

Angry Birdsissä vilahtelee vain satunnaisia tipuja ja tietenkin munia, joita sitten pelastetaan pahojen sikojen kynsistä.

Tosin pakko myöntää, että lopun ihastuttava tipukuoro jossain määrin kompensoi alkupuolen tipuvajetta.

Elokuvaa on kritisoitu kliseisistä sukupuolirooleista – aiheesta. Naislinnut jäävät taustalle, ja heille on varattu perinteisen feminiinisiä rooleja.

Arveluttavia ovat myös siat, jotka tulevat hyvinvointiparatiisiin laivoilla ja huijaavat hyväuskoisilta linnuilta heidän kaikki munansa. Sikojen pääjehulla on musta parta.

Kun sitten vihdoin päästään asiaan eli taisteluun, kaikki nämä häiritsevät asiat väistyvät.

Sen tuoksinassa elokuvan aikuinen painolasti hälvenee, ja naislinnutkin pääsevät tositoimiin ritsan lennättäminä. Angry Birdsit ovat omalla pelikentällään, ja loppu on yksinkertaisesti hauska. Ilmeisesti myös lasten mielestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat